Тиквата и нейните безбройни ползи за здравето

Вече сме в разгара на есенния сезон, който ни поднася едни от най-полезните плодове и зеленчуци. Фаворитът ни определено е тиквата. И освен че тя е символ на празника Хелоуин е и една истинска витаминозна бомба, която ни помага да останем здрави през есента и зимата и да поддържаме фигурата си.

Днес ще ви покажем няколко предложения как да консумирате тиква и да извлечете най-полезните й свойства.

Печена тиква

Едва ли може да хапнете нещо по-вкусно и здравословно този сезон. Тя е полезна заради количеството витамин Е, което съдържа, а също така когато е печена, е много подходящо ястие при стомашни проблеми, при сърдечно-съдови заболявания и в случай, че желаете да се отървете от няколко килограма.

Тиквата е богата на витамини С и Е и бета-каротин, което я прави пръв приятел на гладката кожа и доброто зрение. За да бъде неустоимо вкусна можете да я приготвите с мед и орехи. Можете да добавите и малко канела и по този начин ще бъде още по-полезна.

Крем супа от тиква

За любителите на супите, тиквата е чудесен избор. Освен бомба от витамини тиквата е и богата на фибри и много полезни минерали. Крем супата от тиква е прекрасен и много вкусен начин да останете здрави и в добра форма през студените месеци. За още по-здравословно действие можете да прибавите чесън в супата. Също така комбинацията със синьо сирене е изненадващо вкусна.

Баница с тиква

Кой не обича тиквеника? И въпреки че не е най-диетичната храна, не може да не си позволите поне веднъж да се поглезите с това невероятно изкушение.

Сладкиши с тиква

Всъщност едни от най-вкусните зимни десерти са с тиква, а понякога на помощ идват и ябълките. Тиквата сама по себе си е полезна, особено когато е печена или варена и е чудесна здравословна съставка за всеки сладкиш. Също така бихте могли да заместите захарта с мед, за да бъде ястието по-малко калорично, а и по-вкусно. Сред любимите ни рецепти са чийзкейк от тиква, тиквен пай и тиквено тирамису.

Тиква с мляко и яйца

Още едно прекрасно ястие, включващо вълшебната тиква. Необходимо е да я нарежете на кубчета, да я изпечете и поръсите със захар (или мед) и канела. Да разбиете в купа яйца с мляко, захар и ванилия. Малко преди да стане готова тиквата, изсипете сместа и оставете във фурната, докато се изпече напълно. Невероятен десерт, който е здравословен и с по-малко калории от сладкишите.

Тиква Хокайдо

Този сорт е слабо известен по нашите ширини. Тя е с по-различен вкус, по-сладка е и има необичайна форма, наподобява глава лук. Тиквата Хокайдо идва чак от едноименния японски остров и колкото по-дълго време зрее, толкова по-вкусна става тя.

На Запад е известна с характерния си вкус, наподобяващ този на кестен. Може да я използвате, за да придадете леко сладък вкус на солени ястия, а също и за десерти.

Тиква калории

И след като ви изкушихме с няколко неустоимо вкусни предложения, е време да ви информираме за калориите, съдържащи се в тиквата.

За порция от 100 г тя съдържа 26 kcal, 7 г въглехидрати, 2,8 г захар и 1 г белтъчини.

Източник: woman.bg