Тиквата – царицата на есента

Тиквата е известна и като „царицата на есента“, тъй като издържа най-дълго от всички плодове, които се раждат по това време. А изобилието в нея от витамини, минерали и други полезни съставки я прави безценна за трапезата на малки и големи.

Да започнем с витамин С, който укрепва имунната система и предпазва организма от настинки и вируси – чести гостенки в този преходен сезон. В тиквата се съдържат 15 мг на 100 грама витамин С.

Количеството каротин или провитамин А е толкова голямо, че само от 100-120 грама тиква можете да си набавите необходимата дневна доза от витамина. На него се дължи и жълтият цвят при някои сортове.

Снимка 313524

Източник: iStock

Растителният каротин не е токсичен в по-големи дози, така че и да хапнете повечко плод, ако ви се е усладил, няма проблем. Това вещество придава и много приятен тен на кожата, особено през зимата, когато тя лесно повяхва от студа.

Снимка 313529

Източник: iStock

Витамините от група В (В1, В2, PP) и витамин Е отговарят за здравето и красотата на кожата, ноктите и косата. Тиквата съдържа и някои много рядко срещани в растителната храна витамини – К, който влияе за правилното съсирване на кръвта и D, който е необходим през зимните месеци, а слънчевата светлина, от която може да се набави, е оскъдна.

А малко известния витамин Т подпомага лечението на анемии и хемнофилия. Затова тиквата се препоръчва на всички вегетарианци, бременни и малки деца, дори за захранване на бебета.

Снимка 313525

Източник: iStock

В зрелите плодове се съдържат малко белтъчини и мазнини, до 10 на 100 захари. Останалите 90 на 100 са вода. Огромният й плюс е, че наличието на натрий е нищожно, за сметка на високото съдържание на калий, което я прави най-добрият естествен диуретик.

Затова тиквата е чудесно средство за премахване на отоци около очите и по краката при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Фосфорът и магнезиятпък подобряват паметта и дейността на нервната система, гони стреса.

Освен това тиквата е абсолютен шампион по съдържание на желязо сред плодовете, а калцият в нея се усвоява много по-ефективно от този в млечните продукти. Затова плодът е подходящ и за профилактика на остеропороза.

Стопира склеротизиращите натрупвания в кръвоносните съдове и по този начин предпазва от инфаркт. Тиквата оказва благотворно влияние при стерилитет, мускулна дистрофия и климактериални оплаквания.

Снимка 313527

Източник: iStock

Семките на тиквата също са полезни. Те са сред най-богатите източници на белтъчини. Трябва обаче да се ядат сурови, а не печени, за да подобрят паметта, дейността на бъбреците, а при мъжете да се погрижат и за простата.