Топ 3 на най-добрите диети, с които ще кажете сбогом на излишните килограми

Лято е и всички мислим за онези няколко килограма, които е добре да свалим преди да си вземем отпуск. Но как да стане това?

Днес ще ви представим 3-те най-добри диети, с които не само ще се сбогувате с излишните килца.

1.Средизеноморска диета

Наименованието й е доста субективно, тъй като италианската храна не е същата като гръцката или испанската, но трябва да се вземат предвид допирните точки, които имат различните кухни в областта, за да извлечеш максимални ползи от диетата. В основата на този вид хранене е високата консумация на зеленчуци, риба и зехтин. Ключът е в това как се приготвя храната.

Зеленчуцте и рибата са на скара, месото е без сосове (за предпочитане подправки) и се хапват 5 вида плодове на ден. Дори червеното вино е включено в диетата (ползите му са доказвани многократно, разбира се в умерени количества – една чаша на ден). Водата е от съществено значение в диетата, тя осигурява добрия баланс на хидратация на тялото.  Въглехидратите трябва да присъстват също под формата на хляб, макаронени изделия или ориз.

2.DASH диета Dietary Approach to Stop Hypertension

Тази диета се препоръчва особено за хора с високо кръвно налягане. В менюто ти трябва да има повече плодове и зеленчуци – хубаво е плодове и зеленчуци да присъстват както в трите основни хранения, така и като междинни закуски. Млечните продукти в менюто трябва да са нискомаслени. Трябва да намалиш храните, богати на наситени мазнини и трансмазнини.

Изключи храните, които повишават нивата на лошия холестерол. Ограничава се приемът на червени меса и сладки храни. Намалява се приемът на газирани напитки. Намалява се приемът на сол и солени храни – основно условие за всяка диета при високо кръвно налягане.

Целта на това меню в диетата  DASH е да намали нивата на липидите (мазнините) в кръвта. Здравословното меню на диетата DASH е богато на калий, калций, магнезий и фибри. Един добър начин да започнеш въвеждането на тези промени е като въвеждаш нещо зелено по време на хранене и се стремиш да ядеш парче плод на закуска. Постепенно увеличавай количеството здравословни храни за сметка на нездравословните.

3. Строг прием на калории

Ако обичате да броите калории, тази диета е идеалната за  вас. Дневно не трябва да приемате повече от 700 калории или няма да постигнете добри резултати. Основните храни на, които трябва да наблегнете са пилето и рибата (в малки порции) и на плодовете и зеленчуците.  Трябва да забравите за захарта, даже и в кафето и чая. Пийте много, ама много вода. Ето и един примерен режим:

Закуска:

чаша черно кафе, без захар

1/2 грейпфрут

1 препечена филийка пълнозърнест хляб

Обяд:

150гр. филе от риба тон

1 препечена филийка пълнозърнест хляб

чаша черно кафе

Вечеря:

85гр. Пилешко филе на скара

150гр. Зелен фасул

125гр.моркови

1 ябълка