Три начина да забравите за работата след края на работния ден

Няма да ви изненадаме, когато ви кажем, че съвременните технологии ни карат да се чувстваме все по-неразделна част от офис делата. Всъщност, проучване на Jobvite разкри, че 45% от американците проверяват своите служебни пощи след края на работния ден.

Когато не се изключваме от работния процес и се превърне в навик, това се отразява негативно върху здравето и личния ни живот. Ключово важно е да умеем да оставяме работните дела в офиса.

Следвайте тези 3 съвета и ще успеете да се „изключвате“ след края на работния ден.

1. Настройте така технологиите, че да поставят граници на личното ви пространство

Можете да използвате технологиите в своя полза. Един от начините е като настроите календара да ви съобщава кога да прекратите работния процес и да се отправите към тренировката във фитнеса.

Пригответе се чисто ментално да се изключвате от офис делата. Запомнете, че времето със семейство трябва да присъства в графика за деня.

Когато сте на ваканция, уверете се, че сте настроили автоматичните отговори „Извън офиса съм“. Конкретизирайте в съобщението точната дата, на която ще бъдете на линия.

2. След работно време не отговаряйте на имейли, които не са критично важни

Не сте единствените, които усещат, че трябва да бъдат на разположение по всяко време. Особено по отношение на служебната поща и пристигащите имейли.

Когато обаче им отговаряте минути след пристигането им, това кара другите да смятат, че сте на линия, когато им потрябвате.

Ако искате да разполагате с баланс между кариера и личен живот, спрете този вреден навик.

Научете другите хора да ви уважават. Отнасяйте се по същия начин към тях. Не изпращайте работни имейли след края на работния ден, освен ако не е нещо спешно.

3. Изберете си хоби, което ви принуждава да сте далеч от съвременните технологии

Най-добрият начин да се откъснете от работата е като оставите технологиите зад гърба си. Трябва ви хоби, което да ви кара да бъдете лице в лице с живи хора. Именно такова занимание понижава нивото на стреса и тревожността, стимулира креативността и мозъчната дейност.

Помислете какво да бъде то. Може да бъде йога или пък разхождане на кучето. Трябва да е нещо, което да ви дарява със спокойствие и удовлетворение. Което ви умиротворява.