Три пазара в сърцето на три европейски града

Трудно е, когато човек е някъде за малко и отдалече, да се почувства местен. Нищо че всеки го иска и всеки търси начин да го постигне.

Улици встрани, подозрителни места за хранене, барове и барчета – все ще сте не на място, все ще се откроявате в тълпата.

Пазарът, от друга страна, е нещо съвсем друго. Търговците – в романтичния смисъл на думата – са хора отдалече, които идват и си отиват. Затова местните са приели да им се мотаят из краката на пазара. Затова и всеки турист – макар и далеч от романтичния смисъл – би могъл да се почувства като местен именно на един пазар.

Валенсия: Централния пазар (Mercat Central de Valencia)
понеделник до събота, от 7 до 15 ч.

Снимка 312701

Източник: iStock

 

Мястото, на което е разположен Централният пазар, винаги е било средище на търговията във Валенсия. През 1839 г. тук врати отваря Mercado Nuevo – открит пазар и предшественик на сегашния Mercat Central.

Снимка 312711

Източник: iStock

 

Сградата – такава, каквато е днес, е открита на 23 януари 1923 г. Построена в характерния стил ар нуво, тя и е най-представителното здание във Валенсия за началото на ХХ век.

Снимка 312712

Източник: iStock

 

Но човек идва тук не само заради архитектурата, но и заради храните и продуктите. А те са в изобилие и с превъзходно качество. Морските дарове са задължителни, особено ако сте си взели апартамент през Airbnb и в него имате котлон и тиган. Трябват ви единствено зехтин, няколко скилидки чесън, три-четири люти чушлета и салата по избор.

Снимка 312710

Източник: iStock

 

Съвет: Не отивайте в последния момент. Веднъж започнали да прибират „сергията“ – правят го около половин час до 45 минути преди 3 следобед, търговците едва ли ще ви продадат нещо. Опитайте черната наденица от щандовете за месо и колбаси.

Модена: пазар Албинели (Mercato Albinelli)
понеделник до събота от 6:30 до 14:30 ч.

Снимка 312713

Източник: От Facebook

 

До Модена и нейния пазар Албинели лесно се стига с влак от Болоня. Пътуването е около 40 минути, като един ден ви е напълно достатъчен, за да разгледате и да се върнете обратно в Болоня.

Снимка 312705

Източник: iStock

 

Самият пазар е закрит, не много голям, но изключително добре поддържан и чист. Може да се намери почти всичко, като качеството на продуктите е от най-висок клас – като за местни, защото туристите не са твърде много. Нещо повече, пазарът Албинели е точното място, където да опитате някои от най-интересните тамошни специалитети.

Снимка 312714

Източник: iStock

 

Албинели прилича на Централния пазар във Валенсия, но е по-малък и доста по-тих, което прави самите продавачи няколко идеи по-дружелюбни и отзивчиви. Като Серджио, който продава сирена от региона на Модена.

Съвет: когато застанете пред щанда за колбаси и месо или за сирена, попитайте първо какво биха ви препоръчали като местно производство. Ще се изненадате колко вкусни продукти ще опитате. Доста щедро при това.

Снимка 312703

Източник: iStock

 

И, да, когато ви предлагат различните тукашни сирена, съгласявайте се да ви слагат капка от някой 10-и-повече-годишен балсамов оцет. Ще си вземете поне едно шишенце с такъв, за да си го занесете вкъщи, заедно с традицията „капка върху пармезан“.

Барселона: Пазар Санта Катерина (Mercat de Santa Caterina)
понеделник, сряда и събота от 7:30 до 15:30 ч.
вторник, четвъртък и петък от 7:30 до 20:30 ч.

Снимка 312700

Източник: iStock

 

Дано да няма разочаровани, че точно този пазар в Барселона включваме в селекцията. Санта Катерина е истинско спасение в непоносимата глъчка на туристите в този град, с която бихте се сблъскали в пазара Бокерия. И нищо друго няма да ви липсва.

Снимка 312715

Източник: iStock

 

Построен през 1846 г., това и е вторият най-стар пазар в каталунската столица. Покривът му, реплика към изкуството на Гауди, е направен от мозайка от 325 хиляди разноцветни парченца. Вътре би могло да се яде, но човек – както винаги в ресторант на пазар, където пресните продукти вървят, а повехналите… не чак толкова – трябва да е внимателен към чинията си и да има едно на ум.

Снимка 312716

Източник: iStock

 

Като цяло Санта Катерина е рай за всеки с отношение към храната, към подправките и към деликатесите. Продавачите са сравнително любезни, което – за Барселона, жителите на която вече открито показват недоволството си от туристите, е приятно преживяване.

Снимка 312717

Източник: iStock

 

В близост е музеят на Пикасо и един мексикански ресторант – La Hacienda. Вторият е леко кичозно място, но когато тук те доведе местен и ти каже, че е изпитан, а храната е вкусна – каквато наистина беше, най-вече чили кон карнето – всичко си идва на мястото. Дори и доста високата музика – също типично по латиноамерикански маниер.

източник: lifestyle.bg