Учени: Червеното месо е безопасно, ако се яде през ден

Почитателите на хамбургерите със сигурност ще се зарадват да научат, че не ги грози заплаха от сърдечносъдови заболявания, ако ги хапват през ден.

Масово тиражираната идея, че червеното месо повишава кръвното налягане и холестерола – рискови фактори за болести на сърцето, е мит, твърдят авторите на настоящото проучване от университета „Пардю“.

Страхът, че червеното месо може да им навреди, кара много хора да се въздържат от консумацията на богати на хранителни вещества продукти като говеждо, шунка, агнешко и свинско.

Авторите на настоящото проучване са установили, че консумацията на 85 грама червено месо дневно три пъти седмично не влияе неблагоприятно върху кръвното налягане и холестерола.

„Настоящото проучване подкрепя идеята, че червеното месо не трябва да се изключва от здравословното хранене, тъй като освен богат източник на протеин, съдържа и биодостъпно желязо, казва Уейн Кембъл от изследователския екип.