Учени: Яжте по едно яйце на ден

Консумацията на едно яйце на ден може да помогне за намаляването на риска от инсулт, сочат резултати от американско проучване.

Изследването показва също, че няма връзка между хапването на до едно яйце дневно и коронарна болест на сърцето, пише в. „Дейли експрес“.

Откритието е направено от специалисти от института „ЕпидСтат“ в САЩ, които са прегледали и анализирали редица предишни проучвания, осъществени в периода между 1982 и 2015 г. и обхванали над 275 000 души.

Целта им е била да установят съществува ли зависимост между консумацията на яйца и риска от коронарна болест на сърцето и инсулт.

Анализът потвърждава, че не съществуват достатъчно данни за наличието на подобна зависимост, и освен това разкрива благоприятен ефект от консумацията на яйца за предпазване от мозъчен удар„, пишат изследователите в Journal of the American College of Nutrition.

Яйцата са богати на полезни хранителни вещества и освен това са отличен източник на антиоксиданти, които противодействат на оксидативния стрес и възпалителните процеси. Те са източник и на протеини, допринасящи за понижаване на кръвното налягане, отбелязват изследователите.

Едно голямо яйце съдържа шест грама висококачествен протеин и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, както и витамини Е, D и A.