Утре започват Коледните пости: Ето как да пречистим душата и тялото си

Някои наричат Коледният пост и Малка Света Четиридесетница, те са вторите по продължителност след Великденските., а продължението им е 40 дни.

Последният ден на постите е Бъдни вечер, в който на трапезата присъстват безмесни и безмлечни ястия.

Забранени храни по време на Коледните пости:

По време на Коледните пости не е разрешено да се ядат продукти от животински произход – мляко, кашкавал, сирене, животинска мазнина, извара и разбира се, месо.

Алкохолът също е строго забранен, а изключение прави само червеното вино, което е символ на Христовата кръв. То може да се консумира в умерено количества, с изключение на сряда и петък.

Разрешени храни по време на Коледните пости:

15 – 22 ноември – само растителна храна с олио

23 -29 ноември – рибата е разрешена

30 ноември – 6 декември – рибата е разрешена (Андреев ден – Никулден)

13 декември – разрешава се риба

14 – 19 декември – разрешава се риба

20 – 24 декември – само растителна храна с олио (Игнажден – Бъдни вечер)

25 декември – край на постите

Коледните пости са чудесна причина да пречистите организма си. Ако 40 дни ви се виждат прекалено дълъг период, то можете да постите само първата и последната седмица. Постите не се препоръчват за малки деца, бременни и кърмещи жени, както и за възрастните хора.

За тях църквата прави изключение и се допуска консумация на млечни продукти, но не и месо. Постите не се изразяват само в ограничение от храна, но и от интимни отношения. Освен това хората, които постят трябва да бъдат смирени и да се въздържат от лоши помисли и думи. Нравственото пречистване върви ръка за ръка с физическото.

Позволени храни по време на пост:

Ориз, нахут, леща, кълнове, соеви продукти, боб, ориз, пълнозърнести продукти, жито, растително сирене и кашкавал.

Позволени са всички видове семена и ядки, тъй като те са богати на белтъчини и енергия. Орехи, бадеми, фъстъци, тиквено, слънчогледово и ленено семе, както и сусам.

Фъстъченото масло и сусамовият тахан също са позволени. Разбира се, консумацията на плодове и зеленчуци е задължителна, за да осигурят на организма необходимите минерали и витамини.