Ваканция или медитация

Биологично изследване установи степента на благоприятно влияние върху организма на човека от ваканцията и медитацията.

Учени от Калифорнийския университет и Харвардския медицински колеж са провели проучване сред 94 здрави жени на възраст между 30 и 60 години, пише БТА. 64 от тях не практикували медитация редовно.

Участничките отседнали в един и същи калифорнийски курорт за 6 дни, като половината от тях били просто на ваканция, а останалите се занимавали ежедневно с медитация. За да сравнят „ефекта от ваканцията“ и „ефекта от медитацията“ по-добре, учените изследвали паралелно и група от 30 жени, сериозно практикуващи медитация.

От всички участнички в проучването били взети кръвни проби и анкети непосредствено преди, веднага след, месец и 10 месеца след престоя им в курорта. Всички групи показали подобрение в нивата на стрес и функцията на имунната система до месец след престоя си. Практикуващите медитация отскоро обаче проявили по-малко симптоми на депресия и стрес за много по-дълъг период от време, отколкото изследваните лица, които били на почивка.

„Резултатите от изследването ни сочат, че ползата от медитацията не е само психологическа; забелязва се ясна и количествено измерена промяна във функцията на човешкия организъм“, каза д-р Рудолф Танзи, професор по неврология от Харвардския университет.

„Медитацията е възстановителна дейност, която облекчава имунната система и се справя с ежедневния стрес, на който е подложено тялото“, допълни той.

Източник: life.dir.bg