Ваня Червенкова: Знам кои са убийците ми! Простих им!

„Простих на хората, които искаха да ме убият”. Това изповяда бизнесдамата Ваня Червенкова, която преди 14 години оцеля по чудо след кървав атентат във Варна.

„Те знаят, че нямам вина. Няма да потърся възмездие. Никога! Това е приоритет на Онзи, който ни е създал”, откровена бе Ваня в емоционално телевизионно интервю.

От думите й стана ясно, че знае кой е извършител и кои са поръчители на опита за убийството й, но никога няма да ги разкрие. След като се върна от оня свят, Ваня Червенкова предпочита да живее в мир със себе си, с любов на сърцето, а не с омраза и с желание за възмездие.

Тя падна жертва на килър на 27 юли 2003 г. на оживен пазар във Варна. Хладнокръвен убиец изстреля от упор 5 куршума в тялото й.

Красавицата започва да се дави в собствената си кръв пред очите на малката си дъщеря Никол. Единият куршум минава под дясното око и излиза през черепа. Вторият влиза зад ухото и излиза през лявата буза.

Третото олово я улучва откъм гърба и разкъсва белия й дроб. Други два проектила попадат в дясната й ръка. „Няма начин да я спасим. До 3 часа ще е мъртва”, казват лекарите, които приемат изпадналата в кома жена.

Родената в Пловдив през 1967 г. хубавица обаче оцелява. След кошмарни дни, в които се бори между живота и смъртта, Ваня се връща към живота. Лекари твърдят, че това е истинско медицинско чудо, което не може да се обясни – шанса човек да оцелее при подобни поражения е 0,0003%.

След преживения шок и серия пластични операции, които да заличат белезите по цялото й тяло, днес Червенкова се чувства много по-силна от преди. 14 години след ужаса тя за пръв път се върна на мястото на атентата, където постави огромен букет червени рози.

До дело за опита за убийство на Ваня Червенкова така и не се стигна. За стрелбата срещу нея бяха задържани няколко чеченци, между които и оцелелият при атентат Яхия Хашаев.

Срещу него имаше издадена 12-годишна присъда за източване на 1 млрд. лева ДДС през 1999 г. от фиктивен износ на компютърни платки за Русия. Върховният касационен съд обаче върна делото за до разследване.

По него беше разпитвана и Червенкова. Самата тя беше следствена по друго дело за източване на ДДС от 1997 г. В две от фирмите участие имаха руски граждани от чеченски произход. Всички чеченци, арестувани по случая обаче бяха освободени поради липса на доказателства.

„На никого не дължа пари и едва ли съм засегнала руски бизнесмени. Каквито и да са били мотивите на хората, които са искали физическата ми смърт, едва ли това е начинът да посегнат на мен пред детето ми.

Знам кои са те, знам, че днес съжаляват и съм намерила сили да им простя. Без това нямаше как да продължа напред”, заяви тя след атентата. Тогава Ваня призна, че има много богати руски партньори, но те не са от подземния свят.

Покойният вече радиоводещ Боби Цанков също бе един от разследваните за опита за екзекуция, станала малко след като Ваня заведе дело срещу него. Обвинението бе, че той я завлякъл с 60 бона.

Червенкова спечели делата срещу журналиста. Скандалният радиоводещ обаче бе разстрелян посред бял ден на 5 януари 2010 г. на стълбите на стара кооперация на столичния бул. „Александър Стамболийски”.

Двама килъри причакаха 31-годишния Цанков в дъното на входа на кооперацията, докато отиваше на среща с адвокатите си. Той си отиде след 7 куршума в главата и тялото.