Вижте защо хората, които плачат са много по-силни от останалите.

Сълзите представляват секрет, излизащ  от очите при определена реакция на мозъкът.

Повечето хора осъзнават безсмислието на показването на слабост, посредством сълзите си и се въздържат от изразяването им публично.

Това е изключително погрешно схващане, водещо до редица проблеми. Има много научни изследвания, които доказват, че хората, които плачат, са по-силни и по-здрави от хората, които не го правят.

Ето и няколко факта, които доказват това:

1. Сълзите намалява стреса

Според много изследвания, хората се чувстват много по-добре след като си поплачат. Негативните емоционални състояния предизвикват секрецията на хормона на стреса, наречен адренокортикотропен хормон, който предизвиква високи нива на кортизол в организма, което те прави неуравновесен и неспокоен. Плачът прогонва този хормон от тялото, което ни кара да се чувстваме по-спокойни.

2. Плаченето подобрява настроението в по-преден план

Когато сме разстроени, нивата на манган в тялото ни се покачват, което води до нарушения на настроението и нервност, което е причина и за нашето нещастие. Плачът освобождава манган и други, свързани със стреса хормони и протеини и така облекчава нашето настроение мигновено. Плачът също така произвежда ендорфини – натуралното болкоуспокояващо средство на нашето тяло. Ето защо след маратон от хубав плач се чувстваме освежени.

3. Плачът създава по-дълбока интимност и задълбочава близостта

В тази епоха на социалните медии, ние сме готови да споделяме само добрите и лъскави страни на живота си, а това вреди на нашите отношения, които стават все по-повърхностни. Ако искаме да създадем истинска емоционална връзка с хората и да имаме по-автентични интимни отношения, ние трябва да показваме своята уязвимост, за да може те да ни помогнат в борбата за преодоляване на нашата слабост.

4. Сълзите ни освобождават от натрупаните негативни чувства и освобождават емоционалното ни пространство.

Изследванията доказват, че отдавна потиснатите емоции могат да се проявят като физически заболявания, например мигрена, артрит, стомашно-чревни нарушения, сърцебиене, тревожност или паническо разстройство. Плачът ни помага да изчистим натрупаните в нас негативни чувства и след като се отдадем на сълзите си, ние се чувстваме много по-леки и по-спокойни.

5. Плачът подобрява творчеството и разкрива нови хоризонти

Повечето хора използват по-доминиращо лявата половина на мозъка си (свързва се с логиката и аналитичното мислене, което освобождава и абстрактното мислене). Хората, които използват повече дясната част от мозъка си са по-интуитивни и имат по-абстрактно мислене.

Плачът ни помага да се свържем с нашите емоции, активизирайки дясната половина на мозъка ни, което пък насърчава нашия творчески потенциал.

женщина плачет фото.

6. Плачът ни помага да се справим със загубата и да преодолеем скръбта, посредством движението на енергия из човешкото тяло

В живота ни има моменти като смърт на любим човек или загуби от всякакъв вид, които водят до период на скръб. В такъв период болката може да бъде смекчена и облекчена именно от сълзите, а не обратното – от потиснатите емоции. Ако изпаднете в такъв период, направете каквото е необходимо, за да усетите емоцията си – поплачете си на воля, крещете, викайте и нека болката излезе от вас.

Само така ще преодолеете психическата бариера на депресията.