Защо мъжете преодоляват по-лесно раздялата?

Скарахме се и знам, че ми е ядосана и не иска да я търся, но ако не я потърся, ще се ядоса още повече. Или пък „Когато телефонът ти не звъни, да знаеш, че съм аз и не се обаждам.“

Нещо подобно искаме да ви кажем, но ще го разясним с малко повече думи. И на вас ви се е случвало. Страдате тихо или пък може би не чак толкова, но в никакъв случай за процеса на възстановяване не помага бившият ви любим, който така лесно е продължи, а при това и му е така весело. В един момент започваме да се чудим колко точно време е чакал въпросния край.

Истината е, че почти всичко може да бъде обяснено с две думи – естроген и тестостерон. Биологията, химията и емоциите може да са неразделими, но тук точните науки въобще не ни устройват като обяснение. Искаме истинско!

Започваме. Истината всъщност е, че мъжете не преодоляват толкова лесно разделите. Те страдат точно толкова, колкото и ние, но етапите са обърнати по нелогичен начин. И ако ние, като по-емоционалната част на човечеството, което не знаем дали е наложен стереотип, или прост факт, първоначално приемаме края на нещо с непреодолима носталгия, тъга и сълзи, то при мъжете не е така.

Съвсем схематично можем да представим нещата така:

Етап #1

Чувство на физическа и емоционална освободеност. Не, не говорим за онези връзки, в които мъжът може да излезе едва след като му е дадена зелена светлина, нито пък одобрение, наподобяващо компромисът, който майката прави с втория за деня сладолед на детето си. Първоначалната мъжка реакция е, че подобни неща просто не им влияят, или поне – че не бива. Какво да се прави, мъжество. Обещахме да не използваме химия и биология, но „тестостерон“ също е точно тълкование. Не трае много дълго, а веднага след това идва…

Етап #2

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

В който се проявява и носталгията. Чувството на тъга по нещо отминало, опити за възобновяване на контакт, несъзнателно свързване на песни, събития, емоции, спомени с нея. Ненужно е, но все пак нека поясним: до този етап се стига, ако всъщност мъжът е имал истински чувства към вас. А това вие го знаете. Въпреки липсата, често тя не се показва, защото обикновено миналото трябва да си остане в миналото. Отново: не е мъжко да се показва слабост. Пак ще ви кажем: тестостерон.

Мъжете не са емоционално ощетени, безчувствени, повърхностни или прекалено чупливи. Понякога наистина не всичко е видимо от повърхността, а краят на една връзка значи, че вече в дълбокото място нямаме.

Историята познава изключения. Три думи, които искаме сами да си интерпетирате. Ей така, финално.