Защо сексът става по-добър с възрастта

Видни американски психолози обясниха защо с възрастта сексът става по-добър – защото се залага повече на качеството, отколкото на количеството.

Мири Форбс и Робърт Крюгер от университета в Минесота, както и колегата им Никълъс Ийтън от университета Стоуни Брук са експерти по проблемите на сексуалността при възрастните двойки, пише БТА.

Те не споделят мнението, че с годините качеството на сексуалния живот на партньорите спада. Напротив, специалистите застъпват обратното мнение – добрият секс не е нещо достъпно само за младите хора – той е напълно възможен и при партньорите над 60 години.

Сексът в третата възраст е много слабо проучен и често се сблъскваме с клишета за него. По думите на психолозите мнозинството от хората над 60 години в САЩ остават сексуално активни и имат полови сношения 3-4 пъти месечно, а това се оказва доста по-често от активността на някои от по-младите възрастови групи.

Възрастните определят в анкети секса като важна част от своя живот. Тримата американски специалисти изследвали данните на 6000 души на възраст между 20 и 93 години в продължение на 18 години.

От получените резултати на проучването ставало видно, че с напредването на възрастта хората отдавали много по-голямо значение на качеството на сексуалните контакти, а не на количеството. Именно то спомагало да се преодолее загубата на физическа сила и на сексуална мощ.

Поради тази причина много от анкетираните 60 годишни двойки засвидетелствали по-голямо удовлетворение от сексуалния си живот в сравнение с 40-годишните. С годините партньорите по-добре отчитали своите сексуални предпочитания и се фокусирали върху тях.