Защо времето започва да тече по-бързо с годините и можем ли да го спрем?

Помните ли колко бавно минаваха часовете в училище? Как 40 минути математика ни се струваха половин живот?

Колко дълго чакахме да дойде Коледната ваканция? Сякаш между 15 септември и 25 декември имаше половин година.

А сега 40 минути са времето, което изкарваме без да усетим в автобуса към вкъщи, и знаем, че на 15 септември вече може и да сме закъснели с организирането на коледното пътешествие, защото времето е прекалено малко.

С годините времето наистина започва да тече по-бързо или по-скоро нашето усещане за него се ускорява. Защото то, Времето, е относително понятие само по себе си.

Защо се ускорява времето?

Учените не са категорични за това особено явление, но са убедени, че го има. Смята се, че мозъкът с времето натрупва повече опит и успява по-бързо да обработи дадена ситуация.

В първите дни на нова работа например пътят до офиса и работният ден ви се струват дълги, защото са все още нови и непознати за вас.

време жена

Снимка: Unsplash

По-късно обаче навикът да ходите на работа и да изпълнявате служебните си задължения се усвоява от мозъка до степен да не помните цели дни от работния процес.

Смените ли офиса обаче или добавите ли ново задължение, отново се поставяте в нова ситуация и мозъкът трябва да се адаптира.

Тогава той отново започва да обръща внимание на всеки детайл и така времето условно се забавя – информацията се обработва по-бавно.

Същото е и с преживяванията. Като малък човек не знае нищо. Преживява за първи път много неща и те се запазват завинаги в съзнанието му.

време жена

Снимка: Unsplash

С времето важните моменти в живота стават по-малко – раждане на дете, сватба или раздяла са основните житейски събития, които помним.

А времето между тях сякаш минава в сън, защото всичко, което правим в ежедневието си, вече ни е познато.

Тук появява и парадоксът „Дните се влачат, годините летят“, който най-добре могат да разберат родителите на малки деца.

Денонощието за една майка на пеленаче продължава около 200 часа заради еднообразието на дейностите, които извършва.

7 години по-късно същата тази майка не може да си обясни къде са отлетели тези 7 години и денонощието й лети със скоростта на светлината.

Какво се е променило?

В деня са влезли много повече задължения – бебето вече е дете, което ходи на училище, има извънкласни дейности и от време на време иска да ходи на лагер.

Майката, освен с детето си, е ангажирана със собствената си работа и грижата за дома.

дете майка родители деца

Снимка: Weheartit

Дните буквално излетяват, защото са разграфени до минути и всичко преминава в бяг.

Тук се крие и ключът към управлението на времето – добрият баланс между нови преживявания, рутина и почивка.

Трябва да даваме на мозъка си достатъчно нови предизвикателства, с които да забавяме времето, но не трябва да го претоварваме, защото той ще спре да отчита времето.

Не е толкова трудно, колкото звучи.