Защо жените смятат, че целувката е по-важна за любовните отношения от секса ?

Целувката е едно изключително интимно преживяване, което е символ на близост и сплотява отношенията между хората, карайки ги да се слеят по най-примитивния телесен начин.

 1. Първата целувка
  Първата целувка е нещо много значимо в живота на доста хора. Това е съкровен спомен в детството, останал запечатан много точно и описателно в съзнанието. Джон Боенън от Американския университет в Бътлър интервюирал 500 души, които си спомнят за първия любовен опит, по-специално за целувката и загубата на девственост. Повечето от тях си спомнили първата целувка, а не секса.
 2. Влияние върху тялото
  При процеса „целуване“ в човешкото тяло протичат редица процеси. Наред с други неща, освобождаването на допамин оказва влияние върху апетита и съня. Когато се целуваме с някого, сърцето започва да бие по-бързо, увеличава се притокът на кислород към мозъка. Като добавим и ендорфините, целувката ни потапя във вълните на еуфорията.
 3. Намалява нивото на стреса
  Честата практика на целуване и развитието на отношенията между парньорите води до намаляването на нивото на хормона на стреса – кортизола, води до производството на окситоцин, често наричан „любовен хормон“.
 4. Зениците ни се разширяват
  Много хора си затварят очите по време на целувка, именно поради тази причина.