Здравословните храни, които са всъщност junk food

Обществото ни е пренаситено от мазни храни и псевдонаука, най-вече идваща от потребители в социалните мрежи, които налагат тенденции в храненето като пускат красиви модерни снимки на закуски в буркан.

Повечето хора просто поглеждат етикетите на продуктите в магазина и ако пише, че няма глутен, че са органични, с ниско съдържание на мазнини или веган, автоматично решават, че са здравословни. Купуват ги и после ядат много по-голямо количество от нормалната храна, с която биха внимавали.

Стига да хапвате с мярка, повечето храни няма да ви навредят особено. Шестте храни в галерията ни обаче са опасни, защото се отнасят към списъка на „колкото повече, толкова по-добре” за повечето хора.

Вегански бекон

Този заместител на месото е предназначен за вегетарианците, които все пак обичат вкуса на месото, което е малко странно, но както се казва – хора всякакви. Проблемът с него е, че е силно преработен и вероятно са му добавени допълнително количество сол, захар и мазнини. Естествено не всички продукти от този тип са еднакви, просто трябва да се внимава.
Този заместител на месото е предназначен за вегетарианците, които все пак обичат вкуса на месото, което е малко странно, но както се казва – хора всякакви. Проблемът с него е, че е силно преработен и вероятно са му добавени допълнително количество сол, захар и мазнини. Естествено не всички продукти от този тип са еднакви, просто трябва да се внимава.

Пълнозърнест хляб 

Множество изследвания показват, че т. нар. здравословна разновидност на хляб, всъщност може да причини възпаления и повишаване на нивата на холестерол, за разлика от пълнозърнестия хляб преди няколко десетилетия, който е бил произвеждам чрез съвсем различна технология.
Множество изследвания показват, че т. нар. здравословна разновидност на хляба, всъщност може да причини възпаления и повишаване на нивата на холестерол, за разлика от пълнозърнестия хляб преди няколко десетилетия, който е бил произвеждан чрез съвсем различна технология.

Енергийни десерти и мюсли

Тези продукти действително са предназначени за хора, които тренират. И наистина на тях може и да им се отразяват добре преди или след физически натоварвания. За всички останали обаче не са никак полезни, тъй като са наблъскани със захар и калории. Ако ги хапвате като допълнение към основното си хранене, това означава, че прибавяте между 300 и 400 калории за десерт.
Тези продукти действително са предназначени за хора, които тренират. И наистина на тях може и да им се отразяват добре преди или след физически натоварвания. За всички останали обаче не са никак полезни, тъй като са наблъскани със захар и калории. Ако ги хапвате като допълнение към основното си хранене, това означава, че прибавяте между 300 и 400 калории за десерт.

Сушени боровинки

Сушените боровинки обикновено са натъпкани със захар и съдържат твърде малко количество витамини. И тъй като са малки като размер, обикновено хората ядат големи количества без да забележат. В крайна сметка най-добрият начин да се храните здравословно не е като следвате съветите на някакви измислени гурута, а като спазвате една балансирана диета. Съвсем просто е.
Сушените боровинки обикновено са натъпкани със захар и съдържат твърде малко количество витамини. И тъй като са малки като размер, обикновено хората ядат големи количества без да забележат. В крайна сметка най-добрият начин да се храните здравословно не е като следвате съветите на някакви измислени гурута, а като спазвате една балансирана диета. Съвсем просто е.

Нискомаслен йогурт

Може и да е с ниско съдържание на мазнини, което е написано с големи букви на етикета, но пък компенсира това с добавената захар. Лошото на съдържанието на повечето продукти е, че не посочват точно колко захар има вътре, а това далеч не е маловажно. Много от киселите млека, които се продават по големите вериги, изобщо не съдържат пробиотика, който е полезен за храносмилането. Вместо това са пастьоризирани след ферментация, което убива всички „добри” бактерии.
Може и да е с ниско съдържание на мазнини, което е написано с големи букви на етикета, но пък компенсира това с добавената захар. Лошото на съдържанието на повечето продукти е, че не посочват точно колко захар има вътре, а това далеч не е маловажно. Много от киселите млека, които се продават по големите вериги, изобщо не съдържат пробиотика, който е полезен за храносмилането. Вместо това са пастьоризирани след ферментация, което убива всички „добри” бактерии.

Плодови смутита

Хората не се съмняват, че плодовите смутита няма как да са вредни, защото съдържат само плодове. Оказва се, че бананите, ягодите и боровинките все пак имат в себе си доста захар. Освен това, според специалистите, изпиването на ястието вместо храненето с твърда храна, те кара да поглъщаш по-големи количества. Използвайте устата и зъбите си както природата го е замислила.
Хората не се съмняват, че плодовите смутита няма как да са вредни, защото съдържат само плодове. Оказва се, че бананите, ягодите и боровинките все пак имат в себе си доста захар. Освен това, според специалистите, изпиването на ястието вместо храненето с твърда храна, те кара да поглъщаш по-големи количества. Използвайте устата и зъбите си както природата го е замислила.