Зелените зеленчуци помагат за предпазване от деменция

Включването в менюто на повече зелени зеленчуци може да помогне за предпазване от деменция. Това показва американско проучване, обхванало 122 пенсионери между 65 и 75 години, пише БТА.

Авторите му от университета на Илинойс са установили, че изследваните лица, при които са били отчетени по-високи нива на лутеин, имат повече сиво вещество.

В частност при възрастните хора, които са консумирали най-големи количества зелени зеленчуци, е отчетена по-добра „кристализирана интелигентност“ – способността да се използват придобитите с времето знания и умения.

Лутеинът е един от растителните пигменти, които хората си набавят чрез храната, основно от зелени листни и кръстоцветни зеленчуци като спанак, броколи, брюкселско зеле, зеле, както и от яйчен жълтък.

Веществото със свойства на антиоксидант се натрупва в мозъка и според изследователите вероятно играе „неврозащитна роля“.

Настоящото проучване потвърждава резултатите от предишно изследване, според което повишената концентрация на лутеин е свързана с понижен риск от развитието на деменция.

За невродегенеративното заболяване на този етап няма лечение.