Жената, която иска да седне в стола на Путин

Ксения Собчак е 35-годишна телевизионна звезда в Русия. Наскоро тя обяви, че ще се кандидатира за президент.

„Като всеки руски гражданин, имам правото да се кандидатирам на президентските избори. Реших да се възползвам от това си право, дори и само защото съм против всички, които обикновено се възползват от него“, заявява Собчак във видеоклип, публикуван на новооткрития сайт на нейната кампания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Професионалният живот на Ксения, дъщеря на първия кмет на Санкт Петербург след падането на СССР, се свързва със секс и знаменитости. Тя бе домакин на ранна руска версия на „Биг Брадър“ и бе обект на таблоидите заради скандалните си връзки.

Публичният ѝ образ също се свързва с хапливи коментари. Преди време тя се обърна към радиоводещ с думите: „Ако трябва да съм честна, проблемът Ви е, че страдате от комплекс за малоценност – знаете, че не сте звезда.“

До 2011 г. Собчак бе тотално аполитична и никога не се е изказвала за президента Путин, който е приятел на баща ѝ, а се говори, че е неин кръстник, но тогава настъпи промяна. Тя развя знамето на политическа активистка и се появи с коментар за парламентарните избори.

Сега Собчак даде ясна заявка за президентския пост, въпреки спорния си имидж.

От 2013 г. Собчак е женена за руския актьор Максим Виторган.