Жените домакинстват по-малко от всякога

Съвременните жени домакинстват по-малко от предшественичките си, но все пак повече от мъжете, установи екип на Оксфордския университет.

Въпреки напредъка по отношение на равноправието между половете и появата на „новите мъже“, жените посвещават на домакинството 74 минути повече, отколкото партньорите им. За изследването си учените са анализирали данни от 66 труда от 19 държави, обхващащи 50 години.

Под домакинска работа се разбира пране, чистене, готвене – задачи, приемани традиционно като женски, които са и сред най-недолюбваните. Майсторенето, пазаруването и други подобни мъжки или неутрални дейности, са били изключени.

Ако през 1961 г. средностатистическият мъж е домакинствал едва 24 минути дневно, а жената – 3 часа и 39 минути, сега това неравенство е намаляло. През 2000 г. жените са отчитали два часа и 35 минути дневно, а мъжете – час и пет минути. През 2005 г. – последната, за която има данни, господата обаче са намалили времето до 48 минути дневно. Дамите не им отстъпват и са отделяли за домакински задачи само 2 часа и 2 минути дневно.

От обхванатите държави най-много домакинстват италианките, вероятно защото мъжете им най-малко се включват в тези задачи. Голям дял имат също испанките, полякините, французойките, германките и жените от бившия съветски блок, съобщават от БТА.

За разлика от тях северните държави водят по равенство между двата пола.

В САЩ ситуацията е в застой – съвременните мъже почти не се включват в домакински дейности, както и преди 20 или 30 години.

Авторите на изследването изтъкват, че предметът му съвсем не е незначителен, защото дава важна информация за равенството между половете. Намаляващото участие на мъжете в домакинството напоследък, например, е признак за застой в това отношение.