5-те типа влюбени жени

За да ви помогнем да напишете своята красива любовна история, се консултирахме с психолог, който да опише ролята на нашето подсъзнание в любовта. В тази статия ще разграничим пет типа влюбени жени:

Медицинската сестра

Тя е спасителка на плажа, добра фея, „грижовно мече“. Готви, чисти, слуша в захлас любимия, съобразява се за всичко с него и забравя напълно за собствените си нужди.

Нейният мъж: Не твърде уверен в себе си, като малък може би е страдал от недостиг на майчинска любов. С Медицинската сестра може да навакса това, което е изпуснал, но не е изключено в един момент да му стане скучно.

Нейната грешка: Някога отдавна, сигурно като малко дете, Медицинската сестра е била буквално задушена от загрижеността на близките, но при това никой не се е съобразявал с желанията й. „Студено ли ти е? Как така не? Сложи шапка все пак“. Медицинската сестра живее по определени правила, наследени от майка й, която е обичала да командва. Майчиният модел на поведение се повтаря, любовта се изразява в прекомерна грижа. „Скъпи, в колко часа ще се върнеш? Да слагам ли вечерята да се топли или да изчакам още малко?“.

Нашия съвет: Добре ще е Медицинската сестра да уточни за себе си, че е ценна сама по себе си, а не само като безплатна притурка към кухненските уреди. И че дори ако спре да бъде грижовна майчица на своя мъж (въпреки че всеки мъж иска понякога да се почувства като малко болно момченце, на което мама му носи вечерята в леглото), партньорът й няма да спре да я обича.

Лолита

В случая възрастта на жената не играе особена роля – тя може да бъде както на 18, така и на 30 години. Най-важното е, че в партньора си тя търси бащинска фигура и се прави на малко глупаво момиченце.

Нейният мъж: Заможен и разглезен, той сменя партньорките със същата честота като мобилния си телефон. Възможно е като малък да е страдал от липса на внимание от страна на баща си. Странно ли ви се струва? Нормално е. Хората са склонни да дават на другите това, което липсва на самите тях. Например вместо да помолят за помощ, помагат на всеки срещнат. Това поведение е изработен още в детството механизъм за защита, наречен от психоаналитиците „реверсия“.

Нейната грешка: Такава връзка е просто преходен етап за Лолита. Момичето напуска дома на родителите си, но тъй като не е готово за истински и зрели партньорски отношения, си намира „татенце“. На същия принцип много тинейджъри се присъединяват към дадена общност (готик-метъли, аниме-фенове и т.н.), която временно им замества семейството. Впрочем рано или късно младежите престават да се възприемат като върколаци или толкинисти. А момичетата, приели ролята на Лолита, започват да се бунтуват или просто губят интерес към покровителя си. Изключение правят само онези, които така и не успяват да уточнят отношенията с баща си (който или е бил равнодушен към дъщеря си, или е напуснал семейството).

Нашия съвет: Да, в една връзка е важно да умеете да бъдете малко момиченце, направено от бонбонки и пасти. Можете да си позволите да гледате възхитено всезнаещия си мъж и да мигате на парцали, дори ако имате две висши образования и интелект на Айнщайн. Но още по-важно е да умеете да бъдете за мъжа си РАЗЛИЧНА – грижовна домакиня, разбиращ и надежден приятел, страстна фатална жена – тогава хармонията във връзката е гарантирана.

Спящата красавица

На пръв поглед в това момиче няма нищо необичайно. То е мило и чаровно, добре възпитано, работи, през почивните дни отива на гости на близките. Може би тази дама е малко по-сдържана от приятелките си, но има много приятели, сред които има и мъже. В един от тях дори е влюбена, май вече трета година. И се учудва защо той толкова рядко й се обажда.

Нейният мъж: Най-често Спящата красавица несъзнателно е привлечена от мъж с едипов комплекс. Той иска в името на благоприличието да си намери постоянна партньорка, но при това търси най-безопасния вариант. А тоест момиче, с което най-вероятно няма бъдеще.

Нейната грешка: Спящата красавица разбира се спи в очакване на мечтаната целувка. Тя е абсолютно сигурна, че момичетата никога не правят първата крачка – мъжете трябва да правят всичко сами. И те това и правят. Идват сами, представят се, започват разговор, искат й телефона. Понякога дори се обаждат. Но в отговор не получават нищо освен „А, ти ли си“. Проблемът на Спящата красавица е, че тя постоянно проверява потенциалните си партньори, изнервя ги с недоверието си. Това на малцина може да се хареса.

Нашия съвет: Телепатията е мит, а дори и да е истина, не всеки има тази дарба. Когато мъжът не получава обратна връзка, той решава, че няма шансове и дезертира, опазвайки мъжкото си самолюбие. Но основният проблем не е поведението на жената, а причината тя да се страхува от сближаване с друг. Именно тази фобия, както и страхът да бъде изоставена, я тласкат да се държи странно (според мъжете). Някъде дълбоко в себе си Спящата красавица си казва „Аз ще го зарежа, преди той да ме е зарязал“.

Жената-трион

В началото на връзката тя често се шегува, взима на подбив околните и партньора си. Поначало това дори му харесва. В деня, в който се нанася да живее при него, Жената-трион прави първите си пробни резки. После започва да го пили нон-стоп. Недоволна е от всичко и живее на принципа „бия го, защото го обичам“.

Нейният мъж: Син на строга майка с леки мазохистични наклонности.

Нейната грешка: Всъщност тя много се страхува, че хората ще забележат нейните реални и въображаеми недостатъци. Критикувайки всички наоколо, тя отклонява вниманието от себе си. Най-тежките удари отнасят най-близките и важни за Жената-трион хора – дори ако мъжът е влюбен безпаметно в нея, тя пак ще го изяде с парцалите. Просто за да не се отпуска – тя подсъзнателно е сигурна, че ако партньорът й се отпусне и успокои, непременно ще забележи каква ужасна жена има до себе си.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

Нашия съвет: Съставете списък от последните десет претенции, които сте изказали към партньора си, и ги приложете върху себе си. В другите най-често ни дразни това, което не харесваме у себе си. И така какво искате от него – да научи френски, да си намери интересна работа, да откаже цигарите… Пробвайте сами да изпълните този плътен график и няма да ви остане време да тормозите мъжа си. Няма да ви остане и желание.

Брус Ли

Тя е топ-мениджър, по професия или просто в живота. Умна, самостоятелна и независима, тя може да реши всеки един проблем.

Нейният мъж: Нерешителен женствен тип, възпитан от силна майка.

Нейната грешка: Психологът Карл Густав Юнг е казал, че всеки човек има мъжка и женска същност, анимус и анима. В идеалния случай тези две същности живеят в мир и съгласие. Анима отговаря за гъвкавостта, приемането, чувствеността – това са традиционните женски качества. Анимус ръководи мъжките качества – логиката, аналитичността, активността. Ако при жената има нарушение на този вътрешен баланс, тя с превръща в Брус Ли. Често това се случва, след като момичето по една или друга причина престава да приема собствената си майка и съответно женствеността си. Оттам нататък жената набляга на мъжките си качества. Разбира се тя несъзнателно си избира слаби мъже, с които да постигне хармония между ин и ян. А после се оплаква, че й се налага да решава всички проблеми сама.

Нашия съвет: Жената тип Брус Ли контролира всичко, това я спасява от страха пред неизвестността. Но това усещане е измамно – човек не може да предвиди всичко. Не е и нужно. Започнете да отпускате хватката си малко по малко. Доверявайте се на партньора, делегирайте му някои задачи, позволете си да не знаете нещо. Първата крачка може да е пазаруването. Отидете до супермаркета за продукти, а вместо това се отбийте в моден бутик и си вземете дантелено бельо и дамски обувки – неща, които явно не са от първа необходимост.