Експерт: Витамините само правят урината ви скъпа

За здрав човек няма абсолютно никакъв смисъл да пие мултивитамини и хранителни добавки.

„От тях има полза, когато са установени конкретни дефицити и дисбаланс в организма, но всички останали хора, които ги приемат „за здраве“, дават пари напразно и ефектът може да се види само в урината им“, казва Майкъл Ганън, председател на Австралийската асоциация на медиците, цитиран в „Гардиън“ и „Дневник“.

Според официалните данни за Австралия седем от десет души пият витамини и добавки, но медицинската асоциация подема кампания да ги отучи, защото е безсмислено. Позовават се на проучвания по въпроса, никое от които не успява да даде ясно доказателство, че приемът на витамини поддържа здравето.

„Единственото, от което се нуждаете, е добър хранителен режим, а витамините, които пиете, излизат бързо и отиват директно в канала“, казва Ганън.

Точно на това уточнение обаче разчитат австралийските фармацевти и производители на хранителни добавки. Те рекламират продуктите си за случаите, когато човек не поддържа здравословен режим на хранене, и твърдят, че повечето хора са в тази категория.

Фармацевтичната асоциация цитира проучване, според което повече от половината австралийци не приемат достатъчно плодове и зеленчуци, за да си набавят витамините, които те предлагат.