Хората, които четат романи са по-състрадателни

Читателите на художествена литература, писана от автори като Салман Рушди, Харпър Ли и Тони Морисън, разбират емоциите на другите много по-добре.

Учени от Новото училище за социални изследвания в Ню Йорк подложили 1000 доброволци на тест за разпознаване на автора, измервайки нивото на познаване на художествената литература. В списъка имало автори на художествена литература, както и жанрови автори като Клайв Къслър и Даниел Стийл.

Масовата жанрова литература била определена като „фокусирана върху конкретна тема и с относително клиширани сюжети“, докато художествената литература се различавала по „естетиката на стила и развитието на героите“. След това участниците били подложени на тест за разпознаване на емоциите по погледа на човека. Резултатите показали, че хората, които познали голяма част от авторите на художествена литература, се представили много по-добре в различаването на чуждите чувства.

„Данните сочат, че четенето на художествена, но не и жанрова литература, влияе положително на представянето на теста за разпознаване на човешките емоции и съответно на емпатията“, пишат изследователите Дейвид Кид и Емануел Кастаньо в статия, цитирана от БТА.

Източник: life.dir.bg