Как да се научим да контролираме сънищата си

Да можеш да контролираш сънищата си е едно доста интересно изживяване, което обаче не много хора успяват да постигнат.

Учените отдавна се опитват да разберат повече за т.нар. „осъзнато сънуване“, но тъй като е трудно да се предскаже кога точно ще се случи то, все още разполагат с изключително малко факти за процеса.

Във видеото горе разберете какво се случва с нас докато спим

Засега науката знае само какво представлява осъзнатият сън и че вероятно има благоприятно влияние върху душевното състояние на хората.

Скорошно проучване по темата, публикувано в научното списание „Dreaming“ предлага няколко техники, които увеличават вероятността да сънуваме осъзнато.

Осъзнатият сън е

сън, при който сънуващият е наясно, че сънува, докато сънят се случва. Той може активно да участва във въображаемите преживявания на съня и да ги манипулира.

Осъзнатият сън може да започне по средата на обикновен сън или директно при преминаването от будно състояние в състояние на сън.

Искате и вие да може да контролирате сънищата си?

Екип от учени към университета Аделаида в Австралия е направил интересно проучване, чрез което успява да открие няколко начина за подобряване на способността на съзнанието да контролира сънищата.

В експеримента са взели участие 169 доброволци, на които са възложени различни задачи за определен период от време.

 

На всеки от тях е даден въпросник и дневник, в който да описват сънищата си в продължение на седмица. След тази седмица всеки получава по една или повече от една от общо три техники за увеличаване на вероятността за осъзнат сън, които трябва да се практикуват една седмица.

При първата техника обектите трябвало да практикуват способността да преценяват реалността докато са в будно състояние, с цел това да се превърне в навик и в състояние на сън.

При втората техника участниците трябвало да се събудят точно след 5 часа, за да могат да заспят веднага отново и да увеличат шанса да сънуват.

Третата техника, наречена още „мнемомична индукция на осъзнатия сън“, включва в будно състояние да се повтаря изречението „следващият път, когато сънувам, ще знам, че сънувам“.

Повтаряйки, идеята, че ще помниш, че сънуваш, внедрява една съзнателна мисъл в ума ти. Всъщност това довежда до осъзнат сън“, казва един от учените, провели експеримента.

През първата седмица,

преди участниците да започнат да прилагат каквито и да е техники, само 8 процента от тях успяват да достигнат до състояние на осъзнато сънуване. През втората седмица 17 процента от участниците, които са практикували всички три техники, успяват да сънуват осъзнато.

Цели 46 процента от тези, които са практикували мнемомичната индукция и са успели да заспят 5 минути, след като умишлено са се събудили, са успели да осъзнаят, че сънуват и да контролират сънищата си.

Все още има много за изследване в тази сфера, но всичко, което увеличава шанса да се достигне осъзнатото сънуване, може да бъде полезно на учените да разберат как работи спящият мозък.