Лимецът – най-полезната пшеница

В темите за здравословно и природосъобразно хранене все по-често се споменава една култура, почти непозната за България и рядко отглеждана в страната ни, която вече намира място по щандовете на множество магазини и хипермаркети – лимец.

Лимецът - най-полезната пшеница
Лимецът – най-полезната пшеница © Сн.: iStock.com

Лимецът е една от първите храни, познати на човека, като разкопки доказват, че дори предху маноидни същества са го ядяли. Писмени свидетелства от началото на 7-ото хилядолетие пр. Хр. сочат, че това е една от първите растителни култури, която хората са се научили да култивират и отглеждат.

Повечето древни открития, свързани с лимеца, са в териториите на днешна Турция, Ирак, Иран и Палестинската земя.

Основна причина, поради която лимец се отглежда рядко за промишлени цели е, че дава значително по-малко реколта от култивираното жито, но редица качества на лимеца превъзхождат тези на пшеницата.

Лимецът е едно от първите растения от вида си, което се е запазило непроменено и до днес. За разлика от житото, което е преминало през множество етапи на култивиране и селектиране, за да се превърне в рентабилна за отглеждане култура. Затова и в лимеца има богата гама от полезни вещества, които с течение на годините и подобренията са почти, а някои и напълно изчезнали от пшеницата.

Лимецът не съдържа холестерол, но има свойството да го разгражда.

Богат е на витамини от групата В, витамин Е, антиоксиданти, белтъчини и ненаситени мазнини. В него има редица полезни микроелементи като калций, калий, фосфор, магнезий, натрий, селен, желязо и цинк.

Кората му е особено полезна за хора със забавен метаболизъми проблем с обмяната на веществата заради фибрите, които се намират в нея.

Хляб от лимец

Едно от най-важните предназначения на лимеца в съвременната кулинария е да замества бялото брашно при хора, страдащи от целиакия – хронична непоносимост към глутен. За тях повечето зърнени култури и производните им продукти са табу, а  лимецът се явява една вкусна алтернатива.

Изследвания върху хора, които са решили да включат лимеца в менюто си, сочат, че житната култура регулира нивото на кръвното налягане, кръвната захар и лошия холестерол. Освен това влияе благоприятно на зрението и мозъчната дейност.

Микроелементите в нея допринасят за заздравяване на имунната и костната система, прочистват тялото от токсини и допринасят за свеж и красив външен вид – здрава коса, нокти и гладка кожа.

Фибрите в лимеца го правят перфектен диетичен продукт, който подобрява храносмилането и усвояването на храната от организма. Въздейства благоприятно на стомашно-чревия тракт и подпомага работата на отделителната система. Препоръчва се също за профилактично прочистване на кръвта, черния дроб и бъбреците.

Обявяват го и за серум на щастието, защото ефект от неговата консумация е приповдигнатото настроение и усещането за радост и спокойствие.

Лимецът е подходящ за направата на брашно, с което могат да се месят хлябове, пайове и всякакви сладкиши и десерти. Той се вписва във всяка рецепта на мястото на бялото брашно или житните зърна.

Вкусът му е ненатрапчив, а тестените изделия от него могат да станат също така пухкави и апетитни, както и направените с тип 500 например.

Цветът на брашното му е една-две степени по-тъмен от това на обикновеното бяло.