На каква възраст е най-добре да се оженим?

Учени установиха, че ако искаме щастлив брак, най-добре е да се оженим в края на 20-те и началото на 30-те си години.

След 32-годишната възраст рискът от развод се увеличава с 5 процента за всяка изминала година. До този извод стигнал Никълъс Уолфингър от университета в Юта. И обратно – ако човек се задоми между 28 и 32-години, то опасността от развод намалява с 11 процента.

„Досега се смяташе, че колкото повече хората изчакват, преди да сключат брак, толкова по-добре. Търсеше се „зряло“ решение за тази важна стъпка, което ще осигури стабилно партньорство.

Но се оказва, че прекаленото изчакване, особено след 32-годишния предел, води до нестабилни бракове, също като при прекалено младите двойки“, коментира Уолфингър.

Ученият има само известни предположения защо бракът на по-възрастните двойки е нестабилен. Тези, които дълго отлагат Менделсоновия марш, според Уолфингър, са хора с проблеми в междуличностното общуване.

Те не се женят, защото доста рядко ги пожелават за партньори. А когато го сторят, техните женитби автоматично попадат под повишен риск от развод.

Бракът на много млада възраст също не вещае дълговечност. Уолфингър отдава тази нестабилност на прибързаните решения, които гледат на него като на купон и на забава. Но подобно отношение не може да скрепи за дълго време една връзка.