Пет съвета как парите могат да подобрят любовния ви живот

Не знам какво си помислихте, но ще говорим за друго. Любов с пари не се купува.

Но парите могат да разрушат любовта.Според проучване на Money Magazine двойките се карат за пари повече, отколкото за секс. Хъркането, какво ще има за вечеря, колко време прекарват заедно и къде ще учат децата остават далече назад в класацията на причините за разгорещени спорове.

Затова този път в серията „Финанси за нефинансисти“ в блога на УниКредит Булбанк ще представим няколко наши проверени и практични идеи за умно управление на парите на любовните двойки. Едва ли ще можем да претендираме, че сме спасили нечия връзка, но със сигурност можем да помогнем да се намали броят на скандалите за пари.

Говорете си преди ножът да е опрял до кокала

Преди години един българин, установил се в Америка, беше довел тогава бъдещата си жена, американка, в България, за да я представи на родителите си. Питам го „Как си, що си“ и той ми казва: „Трябва да минем на следващото ниво на връзката, дано се получи“. „Какво следващо ниво, това да не ти е видеоигра (заб. авт.: той е ИТ), нали вече си й предложил и тя е казала „да“?“, питам недоумяващо. А той казва: „Трябва да направим разговора за парите ни“. Явно му се е получил „разговорът“, тъй като 15 години по-късно още е щастливо женен с две деца и къща с шест спални и четири бани.

„Уолстрийт джърнал“ предупреждава, че да не говорите за пари в двойката може да ви струва скъпо. Според проучванията повечето спорове за пари се разразяват в средата на дискусия по някоя съвсем различна тема и естествено са заредени с по-голяма доза лични емоции, отколкото с реална преценка на ситуацията. Затова по-добрият вариант за любовните двойки е като стигнат до „онова ниво“ за парите, да седнат и да обсъдят темата. „Уолстрийт джърнал“ дават тон за такъв разговор с няколко въпроса, които можете да си зададете: „Какъв е най-болезненият ти спомен, свързан с пари?“, „Кои са трите най-важни уроци за парите, които си научил/а от родителите си?“ и т.н. Предвид, че темата за парите като че ли едва сега започва да става интересна за училищното образование, родителите могат да нямат толкова опит. Но все пак, седнете и си говорете на спокойствие.

източник: obekti.bg