Слънчевите очила трябва да се подменят на две години

Слънчевите очила трябва да се сменят на две години, защото ултравиолетовите лъчи повреждат стъклата с времето и те постепенно започват да ги пропускат.

Без адекватен ултравиолетов филтър очите могат да се увредят. Първите признаци са подуване. То може да доведе до изкривяване на зрението. След това може да се увреди роговицата, да се появи „перде“.

Продължително излагане на ултравиолетовите лъчи може да увреди и макулата – частта от ретината, отговорна за по-голямата част от зрението, пише БТА.

Бразилски специалисти от университета на Сао Пауло направиха експерименти, с които да проверят как се влошава качеството на тъмните очила от излагането на слънце. Според тях приетият сега конторлиращ тест, с който се изчислява доколко очилата губят свойствата си, не е достатъчно ефикасен и не измерва правилно качеството на стъклата.

При него очилата се подлагат на слънчев симулатор 50 часа при разстояние 30 см. Той не отчита къде се използват очилата и през кой сезон. Един слънчев ден през лятото износва очилата колкото четири зимни дни.

Източник: life.dir.bg