6 неща, които правят добрите шефове

В края на деня всичко пада върху раменете на шефа. Той е този, който трябва да проведе последното телефонно обаждане и да се увери, че и на следващия ден всичко ще е наред.

Ако имате наистина отдаден началник, който притежава някое от посочените по-долу качества, кажете му, че го цените. Той заслужава да го знае, смятат от Listverese. За да разпознаете истински добрите шефове, вижте дали правят някое от следните неща.

Питат дали всичко е наред. Случвало ли ви се е да имате наистина ужасен ден и шефът се идва при вас и ви пита дали всичко е наред? Ако отговорът е „да“, имайте предвид, че той/тя сигурно си има и по-важна работа, но отделя време за вас. Да, вие сте един от многото служители, но точно в този момент началникът ви се обръща към вас чисто човешки и това е отношение, което не бива да приемате за даденост.

Насърчават занимания, които не са обвързани с работата ви. Добрите началници знаят, че животът ви не се изчерпва с дейността ви в офиса. Всеки си има страсти и хобита, които истински добрите лидери насърчават точно толкова, колкото и служебните задължения.

Празнуват малките победи по начина, по който и големите. Някои мениджъри се интересуват само и единствено от постигането на големите крайни цели и омаловажават всички малки победи, които реално са довели до тези добри резултати. Добрите шефове обаче осъзнават, че една малък успех за тях може да е голяма стъпка напред за някой друг и затова отдават дължимото на своите служители и при най-малкия прогрес.

Отделят време за учене. Умните лидери знаят колко е важно всеки да се чувства уверен в способностите си, за да може да си върши работата по най-добрия възможен начин. Ето защо те са склонни да забавят темпото, за да може служителите да научат това, което е необходимо, така че накрая целият екип да жъне успехи заедно.