Деян Донков лъсна чисто гол на плакат

Секссимволът на българския театър Деян Донков се появи по адамово облекло на плакат за дългоочаквания спектакъл на Диана Добрева „Калигула“.

Премиерата на представлението е на 27 октомври, но билетите за него вече са разпродадени. Следващите представления ще бъдат на 9 и 18 ноември и на 18 и 31 декември.

„Интересно ми е къде се корени цялото многолико безумие на злото, как се побира, съсредоточава и разраства у един-единствен човек и го преобразява във всевластващ диктатор, как злото и властникът се сдвояват, превръщат се в зловеща цялост.

Всеки един диктатор има склонността да се самообожествява, но докъде стига това обожествяване, какви немислими граници прекрачва у Калигула или у някой друг, станал подобно на него нарицателно за чудовищните проявления на властта, за нейните бесове и демони, за нейните жертви”, казва Деян Донков за „Калигула“.

Пиесата на Албер Камю е представена за първи път през 1945 година на сцената на театър „Хербертот“ в постановка на Жак Хербертот. Ролята на Калигула се изпълнява от знаменития Жерар Филип. Диана Добрева, заедно с драматурга Александър Секулов, прави нов превод и сценичната версия на провокативния текст.

 „Смъртта на любимата сестра Друзила запраща Гай Цезар Германик, наречен Калигула, сред необятната империя на собствения му ум. В чистата логика на този ум човекът е сцена, а императорът – единствен актьор върху нея.

Калигула знае каква е цената, която империята иска от своя владетел. Предусеща самотата, която абсолютната логика на властта налага и върви към нея и смъртта, без да се пази от инстинкта на поданиците да живеят в заговори.

Очите му удържат мирозданието, гласът се бори с мълчанието, душата му свързва вертикалните светове и отрича хоризонталния ред, сърцето тласка кръв отвъд копнежа по собствения край.

Но пригодното за империята убива човека; съразмерното за човека е недостатъчно за империята. И хората не прощават на владетелите. Историята е последното копие, забито в сърцето на всеки император.”

Източник: woman.bg