Над 1000 нови християнчета в най-голямото кръщене в новата ни история

Събитието се състоя тази неделя, 22 октомври, едновременно в 9 големи български града, и е най-мащабното Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България – Националното кръщене!

Мащабната инициативата бележи финала кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“ на Движение за Национална кауза (ДНК). Под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква, Националното кръщене се проведе в най-големите храмове в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас, Враца, Велико Търново и Плевен.

Тържественото откриване беше дадено в софийския храм “Св. София”, където Свето кръщение приеха близо 200 деца, а негово Светейшество патриарх Неофит лично благослови децата, техните родители, кръстници и гости:

„Всички, които са дошли днес за изпълнение на това тайнство, да влязат в неговата същина, в неговото небесно посланичество за намиране на честит и щастлив живот!“, пожела Негово Светейшество на участниците в кампанията.

Андрей Арнаудов, основател и председател на ДНК, посрещаше деца, родители, кръстници и гости пред храма в София, където връчи на председателя на фондация „Искам бебе“ Мария Янева и чек за 6185 лв. – средствата, които ДНК дарява по условията на кампанията, умножени по пет.

„Вярваме в нашата кауза, вярваме в кампанията „Направи го за България“, защото трябва да говорим за проблема с демографията и за това, че за съжаление нацията ни изчезва“, каза Арнаудов.

Звездни кръстници в масовата церемония станаха и много други популярни лица катоВладо Николов, Хилда Казасян, Антон Хекимян, Александър Сано, Иван Христов, Юлияна Дончева, Ути Бъчваров, Д-р Милен Врабевски, Ивайла Бакалова, Ива Дойчинова, Мария Гроздева, Поли Генова и много други.

Невижданото събитие имаше и своята специфична организация. Кръщелниците влизаха в храмовете с родителите си на групи по график, а богослуженията се извършваха в съслужение от няколко свещеници.

Родители споделяха, че се включват в инициативата, за да дадат пример и насърчат раждаемостта. Всички те се бяха подготвили за големия ден с много търпение, празнични дрехи, подаръци, традиционните пити и кръщелни китки, а някои преобличаха новопокръстените бебета в миниатюрни български носии.

Църквата дари ритуала и кръщелните свидетелства, а от приятелите на каузата децата получиха сребърно кръстче, празнични комплекти с бебешки продукти, детска книжка с автор г-жа Нели Беширова, и списание за родителство.

Храмовете и звездните кръстници също бяха подготвили индивидуални подаръци за новите християнчета. Общините Стара Загора, Велико Търново, Русе, Плевен и Враца получиха сертификат за особен принос в съхраняването на българското ДНК.

„Благодаря за привилегията да бъде кръстник на децата. Нека бъдат здрави, щастливи и да сбъдват мечтите си“, каза кметът на Варна Иван Портних, който по-рано тази година стана носител на сертификата.

Вече готвим и второто издание на кампанията „Направи го за България и се надяваме празникът на масовото кръщение да се превърне в традиция в противовес на демографската криза в България!