По-благосклонно гледаме на осиновяването, твърдят родители

Има положителна промяна в обществото, когато се говори за осиновяване. Това разказват родители пред БНР по повод информационна кампания на Българската асоциация „Осиновени и осиновители“ (БАОО).

До 09 октомври 2017 г се провежда четвъртата информационна кампания за правата и задълженията на осиновителите. Поканата е за разговор с хора, които желаят да осиновят деца, но е насочена и към тези, които вече са осиновили.

Кампанията е фокусирана върху родителството, като основополагащ фактор за развитието на всяко дете. Мотото е: „Не си сам! Осиновителите сме навсякъде„.

В чисто житейски план кандидат-осиновителите и родителите, осиновили деца, често се чувстват нечути и неразбрани от околните и имат нужда от подкрепата на хора, които вървят по същия път.

В обществен план и осиновени, и осиновители имат права и задължения, чието спазване и отстояване „по единично“ е до голяма степен загубена кауза – само обединени и подкрепени от съмишленици бихме могли да постигнем реален позитивен отзвук в обществото ни, информират от сдружението.

Екипът на БАОО ще бъде в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Бургас, Разград и Шумен.

Петя Велкова от Асоциацията изтъкна, че на осиновителите в София отчасти е по-лесно да изградят социални контакти с други такива, отколкото на тези в малките населени места.

Изглежда под формата на групи за взаимопомощ е много по-лесно човек да сподели с хора, които са минали по неговия път, разказва Велкова.

„В момент, в който се чувствах изключително уязвима, минавайки по този път, обмисляйки заедно със съпруга ми такова фундаментално решение, аз намерих истинска продкрепа в други осиновители – и когато осиновихме, и в момента, в който взимахме решението. Това е изключително важно и ми се иска да го мултиплицираме. Никакви брошурки, нито официални разговори могат да заменят споделения опит, емоцията и възможността да разбереш, че всъщност всички имаме ужасно много предразсъдъци и страхове и осиновяването е чудесен повод те да избухнат едновременно в теб“, заяви Велкова.

Мариета Иванова, чиято осиновена дъщеря е на 2.5 години допълни, че обществото свиква с осиновяването. Всички родители в яслата на дъщеря ѝ я подкрепят за решението. Тя е категорична, че няма разлика и в начина, по който персоналът се грижи за детето ѝ и за останалите.