Специалисти опитват да върнат вкуса на доматите от оранжерия

Американски специалисти откриха генни мутации, които може да върнат добрите вкусови качества на доматите, използвани в хранителната промишленост.

Според автора на изследването Хари Клий от университета във Флорида скоро в супермаркетите ще се появят домати с много по-добър вкус, конкуриращ този на градинските, пише „Франс прес“.

Екипът на Клий най-напред установил кои са химичните съставки, които правят доматите вкусни. Специалистите внимателно разгледали генома на домата, който изцяло беше дешифриран през 2012 година.

Учените открили мутации в пет гена, които контролират синтеза на всички важни химически субстанции, даващи вкус на доматите. След това заменили генома на промишлените домати с лоши генетични вариации с този на по-вкусните сортове.

И тъй като селектирането на нов вид изисква време, учените си дават 3-4 години, за да могат масово да произвеждат подобрените сортове, пише БТА.

Според световните статистики САЩ са вторият производител на домати в глобален мащаб след Китай.