Жан-Пол Белмондо, награден със ”Златен лъв”

„Никога не се замислям за миналото – винаги гледам напред“, заяви френският актьор Жан-Пол Белмондо.

Той бе удостоен с наградата „Златен лъв“ за цялостна кариера на 73-ия международен кинофестивал във Венеция, съобщи „Франс прес“. Наградата му връчи неговата сънародничка – актрисата Софи Марсо.
83-годишният Белмондо се чувства физически отпаднал, след като получи инсулт през 2001 г., и бе поддържан от двама души. На пресконференция, предхождаща връчването на наградата, той увери, че е поласкан.
„Когато бях млад, дойдох в Рим и потърсих филмовите студиа „Чинечита“. След това се върнах в Париж и Виторио де Сика ми се обади по телефона. Той ми каза, че работи над филм заедно със София Лорен, озаглавен „Чочарка“, разказа актьорът.
Това е първият заснет в Италия филм с участието на Белмондо.
„Няколко пъти съм посещавал Венеция. Бях тук през 1960 г. и след това често се връщах в града. Особено ми допаднаха снимките за сцена от филма „Палячото“, при които бях увиснал от хеликоптер, който прелита над Венеция“, допълни актьорът.
Жан-Пол Белмондо има 50-годишна кариера като актьор и се е снимал в около 50 филма, от творби на Новата вълна в киното до блокбастъри. Сред по-известните филми с неговото участие са също „До последен дъх“, „Лудият Пиеро“, „Гори ли Париж?“, „Сирената от Мисисипи“, „Борсалино“, „Професионалистът“, „Обир“, „Клетниците на ХХ век“.