13 причини за бедността

Точно тези 13 манталитета на поведение са основните причини за бедността и са известни на не много голямо количество хора. Проверете се и ако се окаже, че те са присъщи и на вас, изхвърлете от живота си причините за нищетата.

Навик 1: Бедният винаги търси виновници
Бедният човек никога не поема вина. Той ще обвини за своите неудачи колегите си, началника си или системата въобще, но няма признае поражението си. Бедният мисли така: „Ако не бяха те, аз отдавна щях да съм успял“ или „Всички ми пречат, нищо не мога да направя“.

Навик 2: Бедният все отлага
Още в детството ни натрапват старата народна „мъдрост“: „Седем пъти мери, един път режи“. Времето си минава, а вие все мислите, мерите и в крайна сметка се намира някой по-предприемчив да „отреже“ вашия пай и го отнася. Побеждава онзи, който не се бои да направи първата крачка и да рискува, онзи, който използва идеите си, а не ги трупа по ъглите на паметта си. Човекът с мислене на бедняк винаги отлага и приписва бездействието си на нечия чужда сметка.

Навик 3: Бедният не рискува
Той предпочита стабилен, макар и неголям доход. В резултат така си живее от заплата до заплата, но пък е под въображаемото крило на стабилността.

Навик 4: Бедният се обучава безплатно
Типичният представител на бедняците е записан в огромно количество безплатни курсове, тренинги и семинари, по-голямата част от които така и не посещава. В резултат си живее в илюзията, че се учи, но на практика не се развива. Знаете за безплатното сирене… За да станеш успешен, трябва да общуваш „на живо“ със своя настивник, нужен е ясен курс от действия към поставената цел. Цената на урока не само е показател за бъдещия успех, това е цената на вашата мотивация.

Навик 5: Бедният не плаща на другите за техния труд
Човекът с бедняшко мислене живее за сметка на другите. Музиката, тренингите, филмите ги сваля от торенти. Търси безплатни възможности да получи платени услуги или стоки. Животът му се улеснява от торентите и пиратските сайтове, създадени от същите такива бедняци за други бедняци. Да свалиш платен продукт в нета безплатно е равно на кражба. Кражбата на чужда интелектуална собственост и лъжата обричат човека на вечна нищета.

Навик 6: Беднякът се самосъжалява
Часто хората виждат корена на проблемите си в заобикалящата ги обстановка – ту неблагоприятно географско положение, ту фигурата им има недостатъци, родил се в бедно семейство, недобро образование, живее в неподходящата държава и пр. Бедният човек има цял арсенал от поводи да се самосъжали, но със съжаление капитал не се трупа.

Навик 7: Бедният хленчи и се оплаква
Не е тайна, че липсата на пари причинява негативни емоции. За разлика от бедняка обаче, човекът с мислене на богаташ възприема неудачите като стъпало към целта, той не хленчи и не се оплаква от съдбата си. Понякога и на него му се иска да се изприкаже, за да му посъчувстват, но от това не му става по-леко, а и количеството в портмонето му не се променя.

Навик 8: Беднякът мисли какво ще кажат хората
Успешният човек цени своята индивидуалност и не зависи от мнението на околните. Бедният напротив – харчи лъвския пай от времето и силите си, за да поддържа своето реноме в очите на другите хора, най-вече тези, които са по-силни и успели. Сравнението никога не е в негова полза, което му дава още един повод за хленч и жалби.

Навик 9: Бедният харчи пари нахалост
Бедният човек няма финансова стратегия. Неговата цел е „печели и харчи“. А богатият инвестира получените с труд пари в създаване на капитал. Разпространеното грешно мислене в такава ситуация е следното: „Какво мога да инвестирам, като няма пари?“ Няма пари, да, защото този човек не мисли за бъдещето. Богати стават не онези, които изкарват много пари, а тези, които са се научили да управляват доходите си.

Навик 10: Бедният търси моментна изгода
Бедните не се стремят да се научат на нещо ново, не работят в перспектива, а искат да спечелят веднага, тутакси. Това е пример за потребителска система на поведение. Искаш всичко и веднага с минимум усилия. Това прилича на селянина, който през зимата изяжда картофите за семе, без да се замисли какво ще засади напролет.

Навик 11: Бедният се занимава в това, което не му харесва
Беднякът винаги ще намери 10 виновни, 100 оправдания и 1000 причини защо не е длъжен да ходи на противната си работа. Той живее единствено с мисълта за петъка, проклина началниците си и все пак всеки понеделник безропотно отива в офиса. Да работи за себе си не му стига смелост. И така, година след година, без нищо да промени, човекът преживява целия си живот.

Навик 12: Бедният си губи времето напразно
Човекът с бедняшко мислене се пита как да си убие времето. Това е крайно негативна настройка и тя трабва да се трансформира в правилния въпрос: как да използвам времето си с максимална полза? В резултат всеки получава това, към което се стреми – бедният убива времето и живота си, а богатият използва своето време е богатее.

Навик 13: Беднякът живее чужд живот
На бедните е присъща една сериозна мисловна грешка – те проектират чуждия живот върху своя. Многобройните сериали, художествените книги и историите на звездите ги подстрекават към това. Наслаждавайки се на приключенията на другите хора, бедните живеят с илюзии в сянката на своите кумири. Не рискуват да прекрачат съмненията и страховете си. Боят се да започнат от малкото и тухла по тухла да градят съдбата си.

Възможно е в тези описания да сте познали себе си, но това не е повод за тревога. Приемете, че този текст ви подсказва какво да промените в себе си. Използвайте описаните навици като мотивация за действие. Успех!