7-те най-уникални ескалатори в света

Ескалаторът е един от най-скъпите механизми, използвани от човечеството.

Това е невероятна форма на транспорт, изобретен през 20-ти век. Обикновено ескалатори се срещат в огромни търговски центрове и метростанции, но  напоследък се инсталират на различни места и се изработват със странни дизайни.

1. Ескалаторът в бедняшките квартали на Колумбия.

През 2011 г. в най-бедната зона на втория по големина град в Колумбия е инсталиран ескалатор на улицата. В продължение на много години всичките 12 000 жители на община 13 в Меделин, бяха принудени изкачват стотиците стъпала,  на 28-етажна сграда. Сега всичко е по лесно от 35ия  до  5ия етаж, благодарение на тази великолепна машина. Дължината на ескалатора е около 40 метра и е разделена на 6 секции, което го прави достъпен за хората от различни части на областта.

 

2. Ескалатори на велосипеди, Норвегия

Този вид устройство може да изглежда революционно за повечето от вас, но в Норвегия такива ескалатори са обичайни, особено в Трондхайм. Градът се намира на стръмния хълм на Brubakken, което го прави  трудно-достъпен за колоездачите. Поради тази причина градът се превърна в първото място в света с ескалатор за велосипеди! Първият такъв ескалатор е инсталиран през 1993 г. Оттогава повече от 200 000 велосипедисти го използват, за да преодолеят 130-метровия хълм без нито един инцидент.

3. Първи подводен ескалатор, Тайван

Посетителите на парка „Haulian Ocean“ в Тайван могат се придвижват доста феноменално. Това е ескалатор през аквариума, пълен с акули, цветни риби, охлюви и други водни животни, плуващи над главата ви. И най-хубавото е, че ескалаторът се движи нагоре и надолу, така че можете да видите всякакви морски чудовища на това вълнуващо пътуване.

4. Най-късият ескалатор в света, Япония

Най-краткият ескалатор в света е в универсалния супермаркет „Море“ в Кавазаки, Япония. Състои се от 5 стъпала, височината му е 83,4 см. В книгата на „Гинес“  ескалатора е отбелязан като най-малката и най-безполезна машина в света.

5. Най-дългият ескалатор на улицата в света, Хонг Конг

В един от районите на Хонг Конг, жителите и гостите могат да се качат на най-дългата ескалаторна улица в света. Дължината на ескалатора е 800 метра и е увеличен с още около 135 метра. За да стигнете от единия край до другия, ще ви отнеме 20 минути!

6. Ескалаторът за очни бонбони, Русия

Наричат го „лазерно шоу“ и се намира в  европейския търговски център в Москва. Кръстосаният дизайн не е прищявка, а инженерен подход, който има за цел да спести място, тъй като това е най-добрият начин за достъп до всички сектори.

7. Най-големият спираловиден ескалатор в света, Китай

Понастоящем единствената компания, която е представила на пазара  спираловидни ескалатори, е „Мицубиши“, а това е тяхното спираловидно 7-етажно мъниче в най-големия търговски център в Китай. Но всъщност има 2 от тях. Не мога да дам технически подробности. Просто знам, че тези ескалатори са невероятно трудни за изработка, но са напълно безопасни. И изглеждат невероятно!