Малко известни факти за Пабло Ескобар

Колумбиецът Пабло Емилио Ескобар Гавирия е най-известният наркобарон в света. Той е смятан за един от най-безжалостните, амбициозни и могъщи дилъри в историята.

Пабло Ескобар е роден в Рионегро, Колумбия през 1949 г. Баща му бил фермер, а майка му учителка.

През 1976 г. Ескобар се жени за Мария Вайехо. Тогава той е на 27 г., а тя е едва 15-годишна.

Толкова забогатява от търговията с наркотици, че списание „Форбс“ го нарежда на 7-мо място в списъка на най-богатите хора за 1989 г.

Той е убит от колумбийските власти, след като е прострелян на три места, а единият куршум попада смъртоносно в главата му. Това слага край на 16-месечната борба на властите с най-влиятелния криминален престъпник Пабло Ескобар.

До края на 1980-те години, Ескобар доставя 80% от световното производство на кокаин.Девет факта за Пабло Ескобар

Той внася около 15 тона кокаин контрабандно в САЩ всеки ден. Според журналиста Хуан Грило, по-голямата част от кокаина на картела Меделин е минавал през крайбрежието на Флорида.

Четирима от всеки пет американци, употребявали кокаин, са смъркали дрога, доставена от Ескобар.

Доколкото е известно наркобаронът е отговорен за смъртта на около 4000 души, сред които 200 съдии, 1000 полицаи, много журналисти и държавни служители…

Докато със семейството му се криели, дъщеря му Мануела се разболяла. За да я стопли, той изгорил около 2 млн. долара.

Картелът Меделин е харчел по 2 500 долара на месец за ластици, с които опаковали пачките с банкноти.

Ескобар печели толкова много, че всяка година отписват 10% просто защото плъховете ги изяждаха или банкнотите се повреждали в скривалищата. Загубите по такива прозаични причини се изчислявали на 2,1 млрд.долара, но Ескобар изобщо не ги усещал на фона на огромните си доходи.

Семейството на Пабло успява да избяга, защото той предвидливо им оставя документи, уличаващи САЩ в един куп деяния. Те бягат в Америка с нови самоличности срещу скромната сума от 10млн. долара.