В опасност ли е любимият ни Chanel N°5?

Когато стане дума за иконични бюти продукти, има един парфюм, който веднага изниква в съзнанието ни – Chanel N°5

Луксозното ухание устоява теста на времето – от иконичната бутилка, до разпознаваемия аромат, който всички обожаваме. Той е вечна класика, която никога не излиза от мода, но сега го грози голяма опасност.

Френската железопътна компания SNCF планира построяването на високоскоростна железопътна линия през изпълнените с майски рози полета на град Грас.

Което може да се окаже фатално, защото във всеки флакон от 30 мл на Chanel N°5 са включени етеричните масла на дузина майски рози и 1000 цвята от жасмин. Това са цветята, които превръщат аромата в неповторимо пиршество за сетивата.

Градините на Chanel се намират край френския град Грас (любопитен факт – той е побратимен с град Казанлък) и там се отглеждат цветята, които влизат в композициите на парфюмите на марката. В отворено писмо към железопътната компания, Chanel обясняват какво ще се случи на приказната местност, ако проектът бъде осъществен:

„Строежът на виадукт и редовното преминаване на високоскоростен влак през цветните полета ще принуди Chanel да прекъсне дейността си в региона“, обясняват представители на марката.

С други думи, не само парфюмът е застрашен, но и работните места, които Chanel осигурява на местното население, което се занимава с грижата и беритбата на цветята.

Легендарният Chanel N°5 е създаден през 1921 година. Жизел Бюндхен, Никол Кидман, Брад Пит и Ванеса Паради са сред многобройните звезди, посланици на парфюма.

Цветята, събрани от градините на Грас се използват за направата и на други парфюми Chanel, включително Coco, N°5 Eau Premiere и най-новата версия на N°5 – N°5 L’Eau – чието лице е дъщерята на Ванеса Паради и Джони Деп, Лили-Роуз Деп.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

Компанията SNCF претендира, че новата железопътна линия ще подобри условията за пътуване между Марсилия и Ница, тъй като Кот д’Азур е един от най-посещаваните от туристите френски курорти.

В миналото, Chanel успяват да защитят градините си край Грас, когато имаше опасност в района да се направи депо за отпадъци. За щастие, проектът отпадна.

Пожелаваме на Chanel и този път да се случи същото. Само така ще продължаваме да се възползваме от магическата привличаща сила на N°5 (да вдигнат ръце тези от вас, които не са пробвали да спят само с две капки от парфюма зад ушите, както го е правила Мерилин Монро.)