Великобритания одобри бебета с ДНК от трима родители

Великобритания стана първата страна, одобрила зачеването на бебета с ДНК от трима родители с терапевтична цел.

Въпросната технология вече бе получила зелена светлина от британски експертен комитет, съобщиха АП и „Франс прес“, цитирани от БТА.

Експерименталната технология се състои в комбиниране на ДНК от две жени и от мъж, за да се избегне предаване на наследствени болести от майката.

„Взето е историческо решение – сигурна съм, че готовите да се възползват от технологията пациенти ще са очаровани. Става въпрос за внимателно, а не за ентусиазирано одобряване“, заяви Сали Чешър, ръководителка на британския регулаторен орган в здравеопазването Human fertilisation and embryology authority.

Защитниците на технологията, която продължава да предизвиква ожесточени дебати, смятат, че тя ще позволи да се раждат деца в по-добро здраве.

Онези, които не я одобряват, са на мнение, че тя стига твърде далеч в областта на генните модификации и отваря кутията на Пандора, що се отнася до селекцията на бебета.

Новият метод ще бъде използван за пръв път през март или април следващата година. Британските депутати го одобриха още през февруари 2015 г.

В края на ноември в своя четвърти и последен доклад по въпроса британският експертен комитет препоръча „внимателно одобряване“ на технологията.