Яна Маринова: Научих се да се обичам

Мъжкото момиче на българското кино Яна Маринова разказа за компромисите, трудностите и непрестанния стремеж към учене, който я тегли напред.

„Компромисите са с това да бъдеш типичната жена, домакиня, любяща майка и съпруга“, това каза в откровено интервю пред NOVA Яна Маринова. „В повечето случаи любовта се изразява с един поглед и с това, че винаги си там, където имат нужда от теб“, допълни красавицата.

Яна разказа и че никой в живота й не е искал от нея да бъде просто домакиня и трудностите не идват от личния ѝ живот, а от професионалните предизвикателства.

За трудностите

„Трудно ми е с преодоляването на себе си в професионалните ангажименти„, допълни една от съвременните звезди на българското кино. „Защото понякога се очаква да бъдеш някакъв и всички искат да те поставят в тази рамка и не знаеш до каква степен трябва да натискаш за тази своя мечта.“

Маринова разказа и за моноспектакъла „Глас“ на българската авторка Елена Алексиева и младата режисьорка Лъчезара Паскалева. Един спектакъл за хипотетичната дубльорка на Мария Калас, която никога не е била под светлините на прожекторите и какво е да си в сянката на голямото величие – да обожаваш Калас и в същото време да я мразиш.

„Спекталът има много общовалидна тема – колко важно е да се преборим със стрховете си, да се отърсим от мечтите, които ни разрушават“, сподели Яна, като определи ролята си, като най-трудното в театъра и изрази несигурността си, дали ще успее да предаде своето виждане за нещата.

„Премиерата мина и според публиката винаги е добре, защото обикновено е от приятели“, допълни актрисата.

За стремежа към самоусъвършенстване

Маринова разказа, че не спира да учи. „Старая се да се уча от най-добрите. Но не пропускам да взимам и съвети от хора, които не са толкова признати, но аз имам усещането, че са добри в това, което правят.“

Тя е подплатила опита си и с академично образование, за да види и друга гледна точка, била е в театралния и филмов институт Лий Страсбърг в Щатите, където се е занимавала предимно с театър. А сега учи магистратура в Нов български университет при Снежина Петрова, Цветана Манева, Възкресия Вихърова.

За промяната през годините

Актрисата сподели, че се е научила да се обича и че „популярността променя. Винаги съм се старала да я обичам.“ Неизменно обаче с времето и намесата в личния живот се отразява на живота, особено на хората около тях.

Яна сподели как се е оказала в каста на „Хотел България“.

„Имаше подбор на масовка за статисти. Бяха повикали манекени. Петьо Одаджиев, режисьорът на „Хотел България“, излезе нещо да говори в коридора, погледна ме и каза „Ама, ето я Калина“.

Така стартира кариерата ѝ на актриса.

Синът на Яна учи в Германия и се занимава и по малко с театър.