Защо се събуждаш изтощена сутрин?

Легнала си навреме, спала си 7-8 часа. Добре: защо тогава се чувстваш толкова смачкана на сутринта?

Факт е, че дори пълноценният сън не ти гарантира добро утро. Има няколко неща, поради които сутрините ни могат да се превърнат в неприятно преживяване. Можеш обаче да ги избягваш и да се събуждаш в чудесна форма.

Не заспивай с електронно устройство

Наскоро учени от Харвард установили с изследване, че хората, които вечер четат от електронни устройства (смартфони, таблети), сутринта отварят очи по-трудно от онези, които са чели нещо, напечатано на хартия. Причината? Синята светлина, излъчвана от екраните, потиска естествената изработка на хормона мелатонин, който регулира циклите на съня. Затова специалистите по съня съветват да изключваме електронните устройства час и половина преди сън.

Важно е да не си лягаш в лошо настроение

Защо се събуждаш изтощена сутрин?

Невинаги е лесно да контролираш емоциите си, но е добре да се погрижим за това преди сън. Независимо дали изпитваме злоба, раздразнение или силна радост, това ни пречи да заспим, защото нашият мозък се намира във възбудено състояние. Важно е да се успокоиш и, така да се каже, да завършиш съответната емоционална ситуация. Ако не можеш, то отложи решаването на ситуацията за следващия ден и се успокой за момента. Затвори очи, концентрирай се върху дишането – след минута-две ще се успокоиш.

Спи в удобна поза

Сутринта те боли гърбът? Напълно е възможно причината да е в това, че цяла нощ си спала например обърната настрани, със свити колене. Повечето хора предпочитат тази поза и по принцип е препоръчително при нея да се поставя възглавница между коленете, за да се съхранява нормалното положение на бедрата. Така няма как неправилната позиция на краката да доведе и до болка в други части на тялото.

Възглавницата е много важна

Може би огромната мека възглавница изглежда много атрактивно, но всъщност именно тя може да се превърне в причина за болки сутрин. Спането с повдигната глава може да се отрази лошо на гръбначния стълб – точно както ако ходим 7-8 часа с наведена надолу брадичка. Добре е да откриеш удобната за теб височина и твърдост на възглавницата.

Многото алкохол преди сън не помага

Да, той действа седативно и заспиваме бързо под негово действие. Но качеството на съня е по-лошо. През 2015 г. австралийско изследване изяснило, че хората, които пийват коктейл (например водка с портокалов сок) преди сън, показват повишена алфа-активност по време на сън – тоест не са способни да навлязат в дълбоките, възстановяващи фази на съня. Така че, ако искаш да се наспиваш добре, то чашата вино от време на време едва ли ще ти попречи, но за най-сигурно приключи с консумацията 2-3 часа преди сън.

Отлагането на ставането само те залъгва

Защо се събуждаш изтощена сутрин?

Ставай от леглото бързо – колкото повече забавяш този момент, толкова по-малко ще ти се иска да станеш. А пренагласяването на будилника с отлагане на ставането за половин час например може само да те изтощи. В такъв момент мозъкът ни се подготвя, че след определено време трябва отново да се пробуди. По тази причина не можеш да заспиш дълбоко и после се събуждаш изтощени. Запомни нещо много важно: сънят без прекъсване е много по-полезен – след него имаш повече шансове да се чувстваш отдъхнала и освежена.

Сутрешни хитринки за добро настроение

Защо се събуждаш изтощена сутрин?

*Прозявай се – прави го с удоволствие. Така в мозъка ти постъпва повече кислород и ще се почувства освежена по-бързо.

*Преди да се измъкнеш от леглото, хубавичко се протегни. Няколко пъти.

*Пусни си хубава музика и се раздвижи – ако не с бягане навън, то поне с малко упражнения вкъщи. Така бързо ще се почувстваш събудена и пълна с енергия.

*Посрещай изгрева. Доколкото е възможно, разбира се. Важното е да дадеш възможност на очите си да възприемат дневната светлина – така организмът спира да произвежда мелатонин и се повишава нивото на серотонин.