Жерар Пике през сълзи: Аз съм каталунец! Не е проблем да напусна националния отбор на Испания

Защитникът на Барселона Жерар Пике даде емоционално интервю за медиите в Каталуния след победата над Лас Палмас с 3:0. Мачът на „Камп Ноу“ се игра пред празни трибуни от съображение за сигурност заради настроенията около провелия се референдум за независимост.

Появиха се информации, че Пике не е искал да играе тази среща. Други играчи на Барса, родени в Каталуния – също… В крайна сметка са били убедени от шефовете на клуба да бъдат на терена.

„Бордът се опита да отложи мач, но не беше възможно. Обсъдихме го, но шефовете ни казаха да играем. Денят беше тежък. Всички видяха за каква полицейска бруталност става въпрос. Преди много години е било така, сега нещата се повтарят. Мнението на всеки един човек трябва да се уважава.

Разбирам, че има хора в Каталуния, които не знаят, че сме играли мача с Лас Палмас. Не мисля, че сме изневерили на момото „повече от клуб“. Играхме, защото ръководството искаше така.

В продължение на много години трябваше да живеем под диктатурата на Франко. Гласуването е право, което всички имаме. Трябва да бъде защитено. (Със сълзи на очите) Аз съм каталунец! Чувствам се каталунец! Днес повече от когато и да било. Чувствам се горд с хората в Каталуния! Живеем в демокрация. Имаме глас!

Ако някой във федерацията мисли, че съм проблем, ще напусна националния отбор на Испания. Няма проблем да го направя“, каза Жерар Пике.