30 неща, които ще разбереш, пътувайки сама

Пътуванията, на които тръгваме сами, се превръщат във важен етап от личностния ни ръст.

Те ни помагат да опознаем по-добре вътрешния си свят и самите себе си. Ето какво осъзнава Ким при пътешестването си сам със себе си. Ти може би ще откриеш своите истини тук, а може би ще добавиш и още.

30 неща, които ще разбереш, пътувайки сама

1. Никой не обича самотата
Слизайки от самолета в непозната страна, ти ще се вълнуваш: сама си, в абсолютно нова обстановка. Ще те обземат терзания и съмнения. Така се чувства всеки пътешественик в началото на голямо приключение. И не само в началото.

2. Всички обичат самотата
Между първа и втора точка няма никакво противоречие. Самотата е начин на живот, абсолютната свобода да правиш каквото искаш и когато искаш.

3. Впечатленията са по-хубаво нещо от вещите
Преходът от комфортния живот в собствен дом с всички удобства към несигурността ще ти позволи да разбереш колко голяма е властта на вещите над нас, хората. Но впечатленията струват много повече. Те остават с нас през целия живот. А вещите се чупят, не остава нищо, освен сметки за плащане.

4. Качеството е по-важно от количеството
Светът се управлява от цифри. Свикнали сме да смятаме, че повече – означава по-хубаво. Стремим се да увеличим парите в банковата си сметка, броят на приятелите в социалните мрежи, собствеността. Същото е и с местата, които успяваме да посетим. Повярвай ми, много по-добре е да прекараш три месеца в една страна, потапяйки се в културата й, отколкото да обиколиш за това време десет места.

5. Трябва да знаеш чужди езици
Само пътешествайки, разбираш колко е велик светът всъщност. Знаейки английски, ти можеш свободно да общуваш едва с 12% от хората на Земята. Най-добрият начин да разбереш останалите 88% – е да научиш още един език. Например, ако знаеш испански, шансовете ти да бъдеш разбрана се увеличават двойно.

30 неща, които ще разбереш, пътувайки сама

6. Важно е да обичаш себе си
Пътешествието насаме ти дава възможност да разбереш себе си по-добре, да останеш сама с мислите, чувствата и емоциите си. Това е изпитание, но то ще се превърне за теб в ценен урок и ще ти помогне да разбереш кое те прави наистина щастлива.

7. Мнението на околните не е чак толкова важно
Има огромна разлика между вътрешната и външната увереност. Понякога ние изглеждаме напълно сигурни в това, което правим, но вътрешно се съмняваме. Да си уверена в себе си – означава да се чувстваш комфортно и спокойно винаги и навсякъде. Престани да се притесняваш за това, какво мислят за теб околните. Не си струва да хабиш сили в тази посока. Съсредоточи се върху нещата, които искаш, и ги направи.

8. Трябва честно да признаеш грешките си
Когато пътешестваш сама, отговорността за всичките ти решения е изцяло твоя. Няма кой да ти подскаже или помогне. Ако взетото решение се окаже грешно, имай смелостта да си го признаеш.

9. Интуицията работи
Ще ти се налага всеки ден да правиш избори. Често няма да ти достига информация, за да вземеш 100% вярното решение. Умението да се доверяваш на интуицията си е ключът към оцеляването.

30 неща, които ще разбереш, пътувайки сама

10. Домът е там, където си ти
Домът ще те следва навсякъде, с всичко необходимо в раницата ти.

11. Можеш да станеш местна във всеки един град
Където и да отидеш, се старай да разбереш колкото се може повече за мястото. Учи езика, общувай с местните, опитай националната храна. Избягвайки туристическите места, ти ще можеш да се почувстваш като жител на този град или село.

12. Разбери какво всъщност е важно за теб
Ще чуеш много вълнуващи истории от хора, които ще срещнеш по пътя си. Богати и бедни, щастливи и не много – те ще ти разкажат за техния живот. Помисли какво би могла ти да разкажеш за себе си.

13. Изясни си кой е важен за теб
Раздялата щте ти помогне да разбереш кой е верен приятел. Ние се обременяваме с общуване с ненужни хора, а продължителните отношения се оказват фрикция. Да ги провери, може само разстоянието.

30 неща, които ще разбереш, пътувайки сама

14. Телефонът разсейва
Има нещо магично в посещението на непознат град. Пътешествията променят начина на мислене, позволяват ти да научиш много интересни неща и да намериш приятели. Не позволявай на телефона да разруши това вълшебство. Изключи го и го дръж далеч от себе си.

15. Да си странна е готино
Животът е прекалено кратък, за да се ограничаваш през цялото време в рамки и да правиш само това, което е прието и се счита за нормално. Рискувай да бъдеш себе си. Във всеки от нас има по нещо странно. Позволи на тези твои черти да се проявят.

16. Не трябва да отлагаш щастието за утре
Правим какво ли не, за да сме щастливи в бъдещето. Заради това учим, работим, самоусъвършенстваме се. А какво ти пречи да бъдеш щастлива сега?

17. Има много неща, за които си заслужава да разбереш
Светът е огромен и ние не знаем почти нищо за хората, които го обитават, за култура, ценностите, езика, кухнята, начина им на живот. Повечето от нас живеят в свят, който се ограничава с баналните вещи, места, хора. Време е да прескочиш тази граница.

30 неща, които ще разбереш, пътувайки сама

18. Трудът е най-висшата ценност
В света има хора, чиято работа е с пъти по-тежка от твоята, а в същото време те получават една стотна от твоята заплата. Повечето от нас не знаят какво е тежка работа.

19. В света няма непознати
Не трябва да възприемаш хората, които срещаш, като чужди. Запознавайки се в хостелите с пътешественици, ще започнеш да улавяш ментална връзка, която е трудна за обяснение, но е лесно да се почувства.

20. Не трябва да се срамуваш от слабостите си
На мен ми беше необходимо малко време, за да разбера: важно е да проявяваш слабост. Когато летях за Колумбия, три часа разговарях със съседа ми по място. Получи се емоционален разговор, дори се разплаках. Понякога си струва да дадеш воля на натрупалите се емоции.

21. Истинските хора са сред нас
Най-хубавото нещо в пътешестването е да срещнеш истински хора. Без строги костюми, социални условности и прочие изкуствени неща – всички ние се разкриваме по съвършено различен начин.

30 неща, които ще разбереш, пътувайки сама

22. Да си отзивчива, е хубаво, но трудно
Да си безразлична, е по-лесно, отколкото да проявяваш съчувствие. Но, опитай да станеш по-добра, и няма да съжаляваш.

23. Важно да е „харчиш“ свободното си време за четене на книги
Пътешествията правят мозъка ни по възприемчив и развиват креативното мислене. Този ефект може да се подсили от книгите. Чети по време на полетите, по летищата и навсякъде, където ти се отдаде тази възможност.

24. Спонтанността прави живота по-хубав
При пътуванията често се налага да променяш плановете си. Учи се да взимаш спонтанни решения, те правят живота по-интересен.

25. Ти не си самотна
„Ако искаш да ходиш бързо, ходи сам. Ако искаш да стигнеш далече – вървете заедно.“ Дори, пътешествайки сама, трябва да знаеш, че в света имаш съмишленици.

26. Добротата ще спаси света
Най-лесният и в същото време действащ начин е да направиш света по-добър – спонтанно да проявяваш добрина и щедрост към непознати хора.

27. Не всички са достойни за съчувствие
Не трябва да съчувстваш на човек, който съжалява за отменената резервация в ресторанта или заради неудобната седалка в самолета. В света има хора, които са подложени на убийствен труд, получавайки 5 долара в денонощие, и при това те не се оплакват от живота. Ето кой реално заслужава емоциите ти.

30 неща, които ще разбереш, пътувайки сама

28. Необходимо е да си поставяш глобални цели
Мащабната цел помага да се преодолеят трудностите и препятствията, които ще ти се изпречат по пътя. Ти ще вървиш към нея единствено заради удовлетворението на собствените си интереси, но и за да не подведеш хората, които вярват в теб.

29. …и за да защитиш идеалите си
възпитавай в себе си качеството да защитаваш идеалите и убежденията си. Но, помни винаги, че нямаш отговорите на всичките въпроси.

30. Всички ние просто сме хора
Иронията е в това, че, запознавайки се с различни хора, в крайна сметка разбираме простата истина. Всички сме еднакви. Бедни и богати, азиатци и европейци – всички ние играем в една и съща игра, която се нарича Живот. И всички ние искаме едно: любов, уважение и безопасно бъдеще.