Посланието на дявола

Разшифровано е писмо на обладана от злите сили монахиня от XVII век.

Посланието на дявола

В продължение на много години учени се опитват да разшифроват послание, оставено от сестра Мария Крочифиса дела Концесион. Най-накрая, след 340 години учени от Сицилия успяват. Това, което прочитат, поразява всички.

Посланието на дявола

Известно е, че писмото е написано на 11 август 1676 година от момиче, чието име било известно на света като Изабела Томаси. След като приема монашеството, тя взима името Мария Крочифиса дела Концесион, дословно „разпънатата на кръст Мария“. Мария била една на 15 години, когато тя положила клетва. Момичето живеело в бенедиктински манастир, в сицилианската Палма ди Монтекиаро.

Посланието на дявола

Според една от легендите една сутрин Мария се събудила и открила, че ръцете й и лицето й са опръскани с мастило. Близо до себе си тя открила загадъчно писмо, написано на неразбираем език, по точно то било шифровано. Мария отишла при сестрите, убедена, че чрез нейните ръце писанието е дошло от самия дявол, враг на човешкия род.

Тя не знаела какво пише там. Шифърът се състоял от гръцки и латински букви, а също и от кирилица и рунически елементи.

14 загадъчни реда се пазят в манастира Палма ди Монтекиаро, а копие било занесено в архива в Катедралата на Агридженто.

Посланието на дявола

В продължение на три века учените се опитват да разшифроват тайнствените писания, оставени от обладаната от зли сили монахиня. Съвсем наскоро учени от центъра за научни изследвания „Лудум“ в Катания (Ludum Science Center) решават, за да дешифрират текста, да използват възможностите на разпределеното изчисление, извършвано от компютри, включени в интернет.

Посланието на дявола

„Знаехме за съществуването на софтуера, който предполагаме, че се използва от различни разузнавателни служби, за да разбиват шифри. Заредихме в базите на програмата символите от древногръцката, арабската, латинската азбука и рунически писмена, като разчитахме да разкрием част от кодираните думи и да се убедим дали е наистина дяволско послание. И смятаме, че то наистина е такова. Писмото се оказа много несвързано и не винаги последователно написано“, обяснява Даниеле Абате, шеф на центъра „Лудум“.

Посланието на дявола

Досега учените са успели да преведат 15 реда от писмото. Работата дотук разкрива, че в него се говори за връзката между Бог, Сатаната и хората. Посланието гласи: „Бог мисли, че може да освободи смъртните. Тази система не работи за никого… Може би Стикс съществува – имайки предвид реката на омразата от древногръцката митология, която е текла в царството на Хадес.“ Сатаната продължава с „наставленията“ и се опитва да убеди монахинята да изостави вярата си, като твърди, че Бог е просто човешка измислица и че Исус и Светия Дух са „мъртви тегоби“.

Както се вижда, Мария е била образовано момиче и при това талантлив лингвист. Изследователите предполагат, че тя е страдала от шизофрения или от биполярно разстройство.

Любопитно е друго: легендите гласят, че съществуват още две писма, написани по сходен начин. За съжаление, те не са стигнали до нас. Или?…

Източник: cosmopolitan.bg