За плосък корем – кажете „не“ на месото, млечните продукти и яйцата

При веган диетата от дневното меню са изключени както месо, така и яйца и всякакъв вид млечни продукти. Стига да е добре балансирана и проведена под вещия контрол на диетолог, тя може да направи чудеса за вашата фигура.

Колкото и странно да звучи на застъпниците на месното хранене, веган диетата осигурява всички необходими за организма хранителни вещества – витамини и минерали. Освен това, според експертите, в сравнение с вегетарианската, веган диетата притежава много по-важни и значими за здравето хранителни предимства.

Както вече споменахме, веган диетата се отличава от вегетарианската единствено по отсъствието в нея на онези хранителни вещества, които се съдържат в яйцата и млечните продукти. Ето защо веганите, приемащи само растителни храни, следва да се уверят, че приемат необходимите нутриенти, изброени по-долу.

Ето кои са златните правила, които трябва да спазвате при изпълнението на веган диета:

# Задължително включвайте в ежедневното си меню следните продукти:

– Разнообразни растителни храни, включително зърнени, които са богати на витамини B12, D и калций
– Соево мляко
– Ядки

Витамин B2

Тъй като веганите приемат значително по-малки количества от така необходимия за нормалния енергиен метаболизъм и правилното протичане на клетъчните процеси витамин B2, задължително включвайте в менюто си следните продукти: пълнозърнести храни, гъби, бадеми, зеленолистни зеленчуци, бирена мая.

Витамин B12

Витамин B12 се съдържа предимно в месото и яйцата. Ето защо веганите следва да добавят витамина чрез растителните продукти, съдържащи В12. Такива са: бирена мая, зеленчукови масла, соево мляко. Този витамин е необходим за производството на червените кръвни клетки, за синтеза на ДНК и за поддържането на нервната система.

Витамин D

Витамин D се открива в мазната риба, яйцата и млечните продукти, и за жалост липсва в растителните храни. Веганите могат да получават необходимите количества от витамина, приемайки достатъчни количества растителни продукти, обогатени с витамин D като: зеленчукови масла, соево мляко, зърнени храни.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

Йод

Изследвания доказват, че веганите приемат по-малки количества йод, отколкото са необходими на организма. Растителни продукти, съдържащи минерала са: кафяви морски водорасли, лук и други зеленчуци, отглеждани в богата на йод почва, бадеми и орехи.

Внимание!

Въпреки горните насоки, преди да предприемете каквато и да било веган диета, задължително се обърнете към диетолог професионалист, който да следи всяка стъпка от изпълнението й. Те ще имат най-добро и професионално наблюдение над калорийния прием на веганите, който да осигури адекватни енергийни нива.